Londoni MMi medalitabelit valitses ülivõimsalt USA, Jamaica langes kõrgelt

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MMi viimase kulla tõi USA-le 4x400 meetri jooksus naiste teatenelik.
MMi viimase kulla tõi USA-le 4x400 meetri jooksus naiste teatenelik. Foto: Axel Kohring/imago/Beautiful Sports/Scanpix

Londonis lõppenud kergejõustiku MMi valitsejariigis pole kahtlust. USA koondis noppis väljajagatud 48 kuldmedalist kümme ja 145 medalist* 30.

Lähimat jälitajat Keeniat edestas 10 kulda, 11 hõbedat ja 9 pronksi noppinud USA medalite üldarvult peaaegu kolmekordselt. Pikamaajooksukantsile Keeniale kuulus viis kulda, kaks hõbedat ja neli pronksi. Seitse medalit jäi Kasahstani ja Hiina saagiks, kuid kasahhid viivad Londonist kaasa kolm kulda hiinlaste kahe vastu.

Vaata MMi medalitabelit siit!

Võõrustaja Suurbritannia sai koduselt MMilt kaks kulda, kolm hõbedat ja ühe pronksi. Suurima languse tegi võrreldes kahe aasta taguse Pekingi MMiga läbi Jamaica, kelle saagiks jäi seekord vaid üks kuld ja kolm pronksi. Pekingis olid jamaicalased seitsme kulla, kahe hõbeda ja kolme pronksiga esikolmikus, sest kuldasid nopiti Keeniaga võrdselt ning medalite üldarvult oldi Keenia ja USA järel kolmandad.

Koos eelnimetatutega võitis MMilt vähemalt ühe kulla 27 riiki. Eesti lähinaabritest sai Leedu meeste kettaheites kuldmedali, väärismetallita jäid aga nii Soome kui ka Läti. Rootsi saagiks jäi üks hõbe. Venemaa koondis teatavasti MMil kaasa teha ei saanud, kuid neutraalsete sportlastena osalesid 19 oma puhtust tõestanud Venemaa sportlast. Nende saagiks jäi naiste kõrgushüppekuld ja viis hõbedat, mis andsid medalitabelis üsna kõrge 9. koha.

Kui MMi medalitabelisse mahtus 43 riiki, siis IAAF peab oma lehel ka kohatabelit. Mõistagi valitseb ka seda USA, kes sai lisaks medalitele veel 19 kohta esikaheksas. Järgnevad Keenia ja Suurbritannia, kõrgel neljandal kohal on Poola, kes edestab Hiinat ja Saksamaad.

Eesti jagab tänu Janek Õiglase 4. kohale selles tabelis 50. kohta, meiega samal pulgal on Serbia ja Iisrael ning täpselt selja taga Soome, kelle parimaks tulemuseks jäi Londonis Tero Pitkämäki 5. koht meeste odaviskes. Kokku mahtus punktitabelisse 66 riiki.

* Miks 145, mitte kolmega jaguv 144? Sest naiste teivashüppes jagati välja kaks pronksmedalit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles