Kristjan Port: CASi otsus tasakaalustab norralaste kombinatoorikat

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli õppejõud Kristjan Port
Tallinna Ülikooli õppejõud Kristjan Port Foto: Foto: Andres Raudjalg

Sporditeadlane ja dopinguvastase võitluse asjatundja Kristjan Port lausus Therese Johaugile määratud võistluskeeldu ja olümpiast eemalejäämist kommenteerides Postimehele, et tõenäoliselt oli tegemist Rahvusvahelise Spordiarbitraaži (CAS) sooviga Johaug kindlasti Pyeongchangi olümpiamängudelt eemale jätta.

«Arvan, et 18 kuu pikkune võistluskeeld määrati eesmärgiga tasakaalustada norralaste otsust, mis mõjus kombinatoorikana,» lausus Port, viidates asjaolule, et Norra Olümpiakomitee 13-kuuline keeld lubanuks Johaugi olümpiaradadele. «Selles osas, et tegemist oli pigem õnnetu juhuse, mitte teadliku dopingutarvitamisega, oli tegelikult kõik ju ennegi selge – Johaug ise ei varjanud juhtunut ja aitas uurimisele kaasa. Tegu oli demonstratiivselt õnnetusele iseloomulikele tunnustega,» sõnas Port.

Tema hinnangul pidi CAS tagama selle, et neid organisatsioonina jätkuvalt tõsiselt võetaks. «Arvestades näiteks seda, mismoodi ROK on Venemaa sportlastega käitunud, on viimasel ajal kerkinud üles ka küsimused CASi rolli osas. Praegu sai CAS näidata, et on olemas instants, mis käitub karistust määrates külmalt ja kalkuleerivalt. Samas ei võetud võistluskeeldu Exceli tabelist – võinuks ju määrata ka näiteks kaheaastase karistuse,» arutles Port. «Johaugi juhtumist oli võimalik teha õppetund, mis kutsub sportlasi korrale ja rahustab olukorra maha.»

Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) teatas täna, et on määranud Norra murdmaasuusatajale Therese Johaugile 18 kuu pikkuse võistluskeelu, kuna norralanna andis keelatud ainet klostebooli sisaldanud dopinguproovi. Johaug väitis, et lubamatu aine sattus tema organismi ravikreemi kasutamise tulemusena. Norra olümpiakomitee määras suusatajale 13 kuu pikkuse võistluskeelu, kuid rahvusvaheline suusaliit (FIS) kaebas otsuse edasi CASi. 13-kuuline keeld lõppenuks 19. novembril ehk täpselt enne olümpiahooaja algust, nüüd võib Johaug võistlusradadele naasta aga alles kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles