Maadlustreener Nabi edust MMil: Heiki on suutnud rikkuda vastaste rütmi

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Kotkas
Ivar Kotkas Foto: Tairo Lutter / Postimees

«Elamus on ikka vägev,» kirjeldab Eesti Kreeka-Rooma maadluskoondise teine treener Ivar Kotkas Heiki Nabi sooritusi MMil. Nabi jõudis Pariisis jätkuval MMil raskekaalus finaali, millega on taganud endale karjääri kuuenda tiitlivõistluste medali. Kas autasu on kuld või hõbe, selgub Eesti aja järgi kell 21.45.

Avaringis alistas Nabi prantslase Matthieu Lorentzi 5:0, kaheksandikfinaalis võitis ta Iraani maadlejat Shahab Ghourehjilit 4:1.

«Esimene matš oli natuke lihtsam, sest prantslane polnud niivõrd tuntud maadleja. Samas on esimese matši närvipinge tunduvalt teistsugune. Iraanlasega sai Heiki oma taktika paika ja jäi sellele kindlaks,» selgitab Kotkas.

Treener rõhutab, et eestlane ongi terve tänase päeva maadelnud sama taktikaga. «Ta on esimesel perioodil väga aktiivne ning see on rikkunud vastaste rütmi.»

Veerandfinaalis oli Nabi väsinud, kuid suutis üle olla Ukraina maadlejast Mõkola Kutšmist 4:1. Poolfinaalis langes Tšiili maadleja Yasmani Acosta 2:1.

«Heiki ise ütles, et poolfinaal oli natuke kergem, sest tema enesetunne oli natuke parem. Tšiili mees maadles küll hästi, aga Heikil on ikkagi see kogemus olemas, kuidas poolfinaalis maadelda. Sellest oli kasu: vastane oli ebalev, Heiki aga sai rahulikult endale sobivamas tempos maadelda ning läks lõpuni.»

Pärast poolfinaali sai Nabi minna hotelli neljaks tunniks puhkama, sest tema matš on päeva viimane ehk kohaliku aja järgi alles orienteeruvalt kell 20.45. «Tuleme vast poolteist tundi enne matši algust tagasi, tähtis on lõunauni pealt ära saada,» hindab Kotkas. 

Finaalis kohtub Nabi kahe aasta taguse maailmameistri ja Rio olümpiahõbeda Riza Kayaalpiga, keda Nabi pole kunagi võitnud. Nabi endine treener Henn Põlluste rõhutas, et kuna maadlusreeglid on muutunud ning enam passiivsuse eest parterisse ei panda, võivad Nabil olla paremad võimalused. Kotkase sõnul on aga ka Kayaalp üht-teist muutnud.

Kuigi Londoni olümpial oli Heiki Nabi Riza Kayaalpist poodiumil kõrgemal astmel, nad omavahel kokku ei läinud.
Kuigi Londoni olümpial oli Heiki Nabi Riza Kayaalpist poodiumil kõrgemal astmel, nad omavahel kokku ei läinud. Foto: ADEK BERRY/AFP

«Selge see, et tipus olevad maadlejad sätivadki oma taktikaid vastavalt reeglitele. Riza on tulnud väga erinevate reeglitega nii Euroopa meistriks kui maailmameistriks ning on selge, et ta on kohandanud ennast vastupidavustreeningutele,» selgitab Kotkas.

«Ta on ennast tänagi väga heast küljest näidanud, kuubalasega (poolfinaalis alistas Kayaalp kolmekordse olümpiavõitja Mijaín Lópezi asemel püünele pääsenud Oscar Pino 2:1 - toim) tegi ta oma töö kohe ära, trügimise moment on tal ikkagi maailma number üks.»

Kuivõrd Nabi pole Kayaalpi kunagi alistanud, loodavad eestlased nüüd revanši. «Maadelda tuleb kullale, see on selge. Loodame, et kõik tuleb nii ka välja!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles