Wayne Rooney lõpetas Inglismaa koondise esindamise

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wayne Rooney.
Wayne Rooney. Foto: Vitaliy Belousov/Sputnik/Scanpix

Inglismaa jalgpallikoondise kõigi aegade parim väravakütt Wayne Rooney teatas, et loobub rahvuskoondise esindamisest.

Koondise peatreener Gareth Southgate saatis Rooneyle kutse osaleda eesootavates MM-valikmängudes Malta ja Slovakkiaga, kuid Rooney lükkas selle tagasi. Tänavu suvel Manchester Unitedi ridadest tagasi Evertoni siirdunud ja hooaja mõlemas senipeetud liigamängus ka värava löönud 31-aastane Rooney on Inglismaa koondist esindanud 119 korda ja löönud 53 väravat.

«Iga koondisekutse oli privileeg, aga tunnen, et nüüd on aeg lavalt lahkuda,» sõnas Rooney ametlikus teadaandes. «Otsus langes raskelt, arutasin seda pikalt perega, klubitreeneriga ja kõigi lähedastega. Teadsin, et Evertoni naasmine on õige otsus – nüüd tahan kogu oma energia klubile pühendada. Jään alati kirglikuks Inglismaa fänniks ja enim kahetsen seda, et mul ei õnnestunud Inglismaa koondisega osaleda ühelgi edukalt lõppenud suurturniiril,» lisas Rooney.

Juunikuisteks mängudeks Šotimaa ja Hispaaniaga Southgate’i valikust välja jäänud Rooney tegi Inglismaa särgis debüüdi 2003. aasta veebruaris Austraalia vastu, saades 17 aasta  ja 111 päeva vanuselt tol hetkel noorimaks Inglismaa koondist esindanud mängijaks. Järgmisel aastal sõitis ta 18-aastasena juba EM-finaalturniirile. Tema viimaseks koondisemänguks jäi novembrikuine 3:0 võit Wembley staadionil Šotimaa üle.

Palju kriitikat, kuid siiski maailmaklass

«Rooney panust koondisesse kiputakse alahindama ning teda jäädakse igavesti seostama ülejäänud mängijatega, kes särasid klubi eest, kuid ei suutnud Inglismaa koondises sama teha,» tõdes BBC korrespondent Phil McNulty. «Samas oli just tema see, kes koondist sageli vedas. Tihti tegutses ta isetult, endale mitteomases rollis, ning tema pühendumuses koondisele ei tohiks keegi kahelda. Sageli nõuti, et ta tuleks koondisest eemale jätta, kuid harva nägime tõestust, et Inglismaa suudaks ilma temata olla parem meeskond. Inglismaa ebaedu põhjustab alati pahameelt, kuid küllap osutub ajalugu tagantjärgi Rooney särava karjääri suhtes praegusest hoiakust leebemaks,» arutles McNulty.

«Wayne’i on kritiseeritud, aga faktid jäävad faktideks – vaadakem vaid tema koondisemängude ja löödud väravate arvu. Ta oli maailmaklass,» leidis Inglismaa koondise endine juhendaja Sven-Göran Eriksson. Inglismaa koondist on rohkem – 125 korral – esindanud vaid legendaarne väravavaht Peter Shilton. Väravalööjate tabelis möödus Rooney 2015. aastal Bobby Charltonist, kusjuures rekordiga kaasneva auhinna ulatas Charlton talle tol sügisel Wembley staadionil enne Inglismaa ja Eesti koondiste vahelist EM-valikmängu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles