Norra suusaliit nõuab Johaugi juhtumi taustal dopingureeglite muutmist

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix/Scanpix

Norra suusaliit nõuab murdmaasuusataja Therese Johaugi juhtumi taustal, et Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) muudaks oma reegleid.

Nimelt on norralased kindlad, et Johaugi organismi sattus keelatud aine kogemata, mistõttu peaks nende hinnangul WADA käituma leebemalt sportlastega, kes dopinguainet tahtmatult on manustanud.

«Peab olema võimalik eristada kogemata tehtud vigu ja tahtlikult tehtud eksimusi,» vahendab NRK Norra suusaliidu murdmaasuusatamise komitee juhi Torbjörn Skogstadi sõnu.

Rootslase Arne Ljungqvisti sõnul, kes on üks WADA asutajatest, organisatsiooni endine asepresident ja üks maailma kogenumatest dopinguekspertidest, peab Norra olema oma nõudmistega ettevaatlik.

«Selline plaan on üsna ohtlik ning jätab kahetsusväärse mulje, kui arvatakse, et kõiki teisi karistatakse karmilt, aga leebemad karistused võetakse kasutusele oma sportlaste põrumisel,» tunnistas Ljungqvist. Muidu tekiks dopingukelmidel võimalus endale kergemate reeglite rakendamist küsida, lisas ta.

CAS teatas teisipäeval, et on määranud Norra murdmaasuusatajale Therese Johaugile 18 kuu pikkuse võistluskeelu, kuna norralanna andis keelatud ainet klostebooli sisaldanud dopinguproovi. Johaug väitis, et lubamatu aine sattus tema organismi ravikreemi kasutamise tulemusena. 

Norra olümpiakomitee määras suusatajale 13 kuu pikkuse võistluskeelu, kuid rahvusvaheline suusaliit (FIS) kaebas otsuse edasi CASi. 13-kuuline keeld lõppenuks 19. novembril ehk täpselt enne olümpiahooaja algust, kuid nüüd võib Johaug võistlusradadele naasta aga alles kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles