POSTIMEES POOLAS Eesti jõuab EMil alagrupist edasi, kui… (5)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Kreek eile Soome vastu rünnakul.
Ardo Kreek eile Soome vastu rünnakul. Foto: CEV

Eesti võrkpallikoondis kaotas EM-finaalturniiri avamängus 2:3 Soomele. Valus tulemus, aga mitte maailmalõpp. Põhjanaabrite käest saadi tabelisse üks silm, mis tähendab, et järgmisest kahest mängust Serbia ja Poolaga tuleb kindlasti võita vähemalt üks, et evida võimalust turniiri Krakowis toimuvas play-off-is jätkata. Kuidas täpselt neljaliikmelises alagrupis kolme parema sekka pääsemine võimalik on?

1. Eesti võidab nii Serbiat kui Poolat

Asi lihtne ja edasipääs selge!

2. Poola alistub 3:0 või 3:1

EM algas kohe suurüllatusega – 65 000 pealtvaatajat olid Varsavi jalgpallistaadionil tulnud vaatama, kuidas nende rahvuskoondis tümitab Serbia kolleege. Aga läks teisiti. Hoopis poolakad lahkusid mängust saba jalge vahel ehk saadi 0:3 kolakas. Et Eesti sai pärast keerulist algust Soomelt kätte kaks geimi ja sellega tabelisse ühe punkti, siis tasub vaid viimases alagrupimatšis Poola kolme punkti vääriliselt (3:0 või 3:1) alistada ning pole enam mingit küsimust – alagrupist edasipääs on kindlalt tagatud, sest Poola teeniks Soome potentsiaalse alistamisega teises matšis maksimaalselt kolm punkti ehk Eestist mööduda poleks võimalik. Ent otsustavas mängus võõrustajaid kindlalt võita … Keeruline!

3. Poolat võidetakse 3:2

Nüüd läheb matemaatika juba keeruliseks. Kui Eesti suudaks viimases mängus Poola kõige napimalt alistada oleksid variandid:

  • Soome võidab teises mängus Poolat – Eesti oleks võõrustajatest jagu saamisega kindlalt edasi.
  • Poola võidab Soomet 3:2. Siis pääseb maksvusele Eesti-Serbia mängu seis – juhtub meie meeskond ühe geimigi kätte saama, on edasipääs tagatud. 0:3 kaotuse puhul hakataks Poolaga, võib-olla ka Soomega lugema teenitud ja kaotatud punktide suhet*.
  • Poola võidab Soomet 3:0. Määravaks saavad vennasrahvuste mängud Serbiaga. Kui Soome kaotab 0:3 või 1:3, on Eesti edasi. Kui Soome kaotab 2:3, peab Eesti Serbialt kätte saama vähemalt ühe geimi, muidu loetakse soomlastega punktide suhet.
  • Poola võidab Soomet 3:1 – seis sama mis eelmises, aga Eesti vajaks Soome-Serbia 2:3 resultaadi järel ise Serbialt kahte geimi. Ühega loetaks geimipunkte.

4. Serbiat võidetakse 3:0 või 3:1

Kui Soome kaotaks Poolale, oleks Eesti kahe mängu järel suisa alagrupi liider. Aga mitte sellest ei tahtnud me täna rääkida.

  • Eesti saab Poolalt viimases mängus kätte kaks geimi ja oleme edasi.
  • Kui Soome võidaks ühe oma viimasest kahest mängust 3:0 või 3:1, on meie koondis edasi.
  • Eesti-Serbia 3:0, Soome-Poola 3:2 – Eesti vajab Poolalt viimases matšis vähemalt geimi. 0:3 kaotusega võrreldakse punktide suhet.
  • Eesti-Serbia 3:1, Soome-Poola 3:2 – Eesti vajab Poolalt kindlasti ühte geimi.
  • Poola võidab Soomet 3:0 või 3:1. Eesti on edasi, kui Soome kaotab suvalise skooriga Serbiale.
  • Eesti Serbia 3:0, Poola-Soome 3:2. Serbia 3:1 või 3:0 võiduga Soome üle on Eesti edasi. Serbia 3:2 võit nõuaks Eestilt naabrite kulul edenemiseks Poola vastu geimivõitu. Soome 3:2 võiduga Serbia üle vajaks Eesti Poolalt geimi edasipääsuks, 0:3 kaotusega loetaks Serbiaga punkte.
  • Eesti-Serbia 3:1, Poola-Soome 3:2. Algus sama, aga Serbia-Soome 3:2 puhul vajaks Eesti Poolalt kahte geimi, Soome-Serbia 2:3 puhul ühte punktide võrdluseks, kahte edasipääsuks.

4. Serbiast ollakse üle 3:2

  • Soome kaotab nii Poolale kui Serbiale kas 0:3 või 1:3.
  • Soome kaotab Poolale 2:3. Loevad viimase vooru tulemused – kumb hõimurahvas esmaspäeval rohkem geime kätte saab, see edeneb. Sama skoori puhul võrreldakse punktisuhteid.
  • Soome kaotab Serbiale 2:3. Seis sarnane – maksvusele lähevad aga laupäevases teises voorus näidatud tulemused.
  • Soome võidab Poolat 3:0 – Eesti on edasi olenemata enda viimase mängu tulemusest.
  • Soome võidab Poolat 3:1 – Eesti vajab Poola vastu geimivõitu.
  • Soome võidab Poolat 3:2 – Eesti vajab Poola vastu kahte geimivõitu
  • Soome võidab Serbiat 3:0 - Eesti vajab Poola vastu kahte geimivõitu

*Kui nii geimide kui mängu peale teenitud punktide suhe on võrdne, murtakse surnud ring omavahelise mängu tulemust vaadates.

Absurd: Eesti teenib rohkem punkte kui Poola, aga jääb neljandaks

Lõpetuseks üks mõttelend: kui Eesti suudaks nii Serbia kui Poola vastu saada kirja 3:2 võidud ning Soome alistaks võõrustajad 3:0 või 3:1, näeks punktitabel välja nii, et eestlased on saanud kolme mängu peale kirja kolm silma, poolakad meie meeskonna alistamise eest vaid kaks. Ometi pääseks play-offi Poola, sest võrkpallis loeb alagrupiturniiril esmalt mitte tabelis olevate silmade, vaid saadud võitude arv.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles