POSTIMEES POOLAS Vollekoondisel siht selge: Poola alistamine tagab pääsme play-offi

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondis mängus Serbiaga.
Eesti koondis mängus Serbiaga. Foto: CEV

Eesti võrkpallikoondis on EM-finaalturniiri alustanud kahe valusa 2:3 kaotusega Soome ja Serbia vastu ning hetkel hoitakse alagrupis viimast kohta. Ometi on uks kolme parema sekka ja play-offi irvakil: esmaspäeval tuleb ükskõik millise skooriga saada jagu kodusaalis mängivast Poolast ning nõnda tagataksegi pääse turniiri järgmisesse faasi Krakowis.

Pärast kahte mängudevooru on A alagrupis seis järgmine: liider on kaks võitu ja viis punkti kogunud Serbia, teisel kohal on Poola ühe võidu ja kolme punktiga, kolmas samuti ühe võidu aga kahe silmaga Soome ning võiduta ja kaks punkti teeninud Eesti paineb neljandal positsioonil. Viimases voorus kohtub Eesti Poolaga ning Soome Serbiaga. Sealjuures ei sõltu sellest teisest mängust Eesti jaoks suurt midagi – kui Poola alistatakse, teenitakse ilma mingite lisatingimusteta pääse play-offi.

Kui Eesti juhtub Poola alistama kas 3:0 või 3:1, on asi lihtne: võidu ja viie punktiga kerkitakse kindlasti võõrustajatest mööda. Peaks Eesti võitma 3:2, on matemaatika natukene keerulisem, sest siis lõpetataks Poolaga mõlemad ühe võidu ja nelja punkti peal. Siin on Eesti päästjaks kaks 2:3 kaotust – Eesti võidetud-kaotatud geimide suhe oleks sel juhul 7:8, samas kui Serbiale 0:3 kaotanud ja Soomet 0:3 võitnud Poola saldo oleks 5:6. Vahe võib olla mõlemal küll üks geim, aga suhe on Eesti poole kaldu ja seega jäädaks Poolast kindlasti ettepoole.

Kui esmaspäevases varasemas matšis suudab Serbia alistada Soome, tähendaks Poolast jagu saamine Eestile alagrupis teist kohta. Eestile oleks see seis soodsam, sest võiduga kindlustaks Serbia endale alagrupis esikoha ehk Poola võiks meie vastu anda mänguaega teise (aga siiski neetult tugeva) ešeloni meestele.

Kui võidaksime nii meie kui ka soomlased, oleks Eesti kolmas. Aga meie mehed peavad kindlasti Poola alistama – kuigi 2:3 kaotuse korral teenitakse potentsiaalselt Soomest rohkem punkte, on esimene meeskondade paigutamise kriteerium võitude arv.

Alagrupi teine või kolmas oleks määraks ära, kas play-offi avaringis mängitaks vastavalt C-grupi kolmanda või teise meeskonnaga, kelleks kõigi eelduste kohaselt Bulgaaria ja Sloveenia. Otsepääsme veerandfinaali teenivad vaid alagrupi võitjad - 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles