5 võtmeküsimust enne Eesti – Poola ülitähtsat võrkpallimatši

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võrkpallifännid on õhtuseks lahinguks valitseva maailmameistri Poolaga kindlasti valmis.
Eesti võrkpallifännid on õhtuseks lahinguks valitseva maailmameistri Poolaga kindlasti valmis. Foto: Foto Olimpik/Foto Olimpik/Sipa USA/Scanpix

Eesti meeste võrkpallikoondis kohtub EM-finaalturniiril A-alagrupi viimases voorus täna õhtul kell 21.30 võõrustaja Poolaga ja vajab 1/8-finaali pääsemiseks igal juhul võitu.

Postimees sõnastas viis küsimust, mis määravad, kas Sinilõvidel õnnestub täita võimatu missioon – alistada valitsev maailmameister nende enda kodus? Kohtumist näitavad otseülekandes Postimees ja Kanal 12.

1. Kas Poola väristab taas jalga? Esimesed kaks küsimust on otseselt seotud 18.30 alanud Soome-Serbia mänguga, mis võib Poola edasist turniiri arvestades omada määravat tähtsust. Avamatšis Varssavi jalgpallistaadionil 62 000 pealtvaataja ees serblastelt 0:3 kolaka saanud poolakad vandusid seal närvidele alla ja kuigi üleeile tümitati korralikult Soomet, ei saa üle ega ümber faktist, et kui Soome täna Serbiast üle on, lähevad poolakad viimasele matšile vastu teadmises, et kaotus Eestile lõpetaks valitsevate maailmameistrite koduse turniiri juba alagrupiga. Kas ja kuidas see koorem ära kantaks?

2. Kas Poola annab varumeestele mänguaega? Kui A-alagrupi esimeses mängus üllatust ei sünni ja Serbia võidab, on kindel nende esikoht ning Poola pääs Krakowis toimuvasse play-off’i. Järgmine vastane oleks Bulgaaria või Sloveenia sõltuvalt A- ja C-alagrupi teise ja kolmanda koha omanikest, ent Poola oleks mõlema variandi puhul ülisuur favoriit. Et ees ootaks 500kilomeetrine reis Krakowisse, võivad poolakad otsustada anda mitmetele tippudele puhkepäeva ja mängitada (ikkagi maailma tippu) kuuluvaid varumehi, kelle käsi nõnda soe pole. Serbia soovis mängus Eestiga sama ja tulemus oli kaks kaotatud geimi, mispeale tipud väljakule kamandati.

3. Kui värsked on 10 geimi rassinud Eesti meeste jalad? Mis seisus on Eesti koondis pärast kahte 2:3 kaotust? Vaimses valmisolekus pole mõtet kahelda – kaks nappi allajäämist on mehed vihale ajanud ning Poola vastu minnakse andma endast parimat. Aga kui karmilt mõjuvad kaks pingelist lahingut meeste kehadele? «See kulutab liigeseid palju rohkem, kui 20 tõste asemel pead lööma võib-olla 50. Eks ma praegu tunnen õlga, põlve, selga … Aga lähen jäävanni, ja õnneks on üks päev taastumiseks vahel, sellest on palju abi,» rääkis pärast teist mängu Robert Täht. Võrdluseks: Poolal on vöö vahel 0:3 kaotus ja 3:0 võit ehk neli geimi ja rohkem kui poolteist tundi mänguaega vähem.

4. Oliver Venno või Renee Teppan? Kumb meestest kuulub Eesti algkoosseisu? Loogiliselt võttes ei tohiks olla kahtlustki, et Teppan, sest Serbia vastu tehtud hiilgava partiiga peaks diagonaalründaja positsioon täna temale kuuluma. Ja ega Venno ole papist poiss – pingilt sekkujana väärt relv.

5. Kas Eesti saab bloki ette? Mängus Soomega oli Eesti võrgu ees püstihädas – põhjanaabrite sidemängija ajas meie eesliini pea nii sassi, et tihti saadi rünnata tühja võrgu pealt või ühe blokeerija vastu. Soomlaste temporündajatel oli sisuliselt punktide toomiseks priipõli. Serbiagi avastas end mitmel korral ühemehelise bloki vastu, aga selle vahega, et selle ainsa eestlase käed kerkisid löögile seinana ette. Sellest õnnestumisest sai positiivset energiat terve meeskond ja nõnda saigi maailma tipptiimi vastu kätte saadud kaks geimi. Lisaks hoidis meie blokk palju efektiivsemalt palli mängus ja sellest saadi uus rünnakuvõimalus. Täna on Poola vastu vaja vähemalt sama head blokipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles