Björgen tõi Johaugi dopingujuhtumis mängu Andrus Veerpalu (3)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu 2011. aastal pressikonverentsil, kus ta teatas, et tema dopinguproov oli positiivne.
Andrus Veerpalu 2011. aastal pressikonverentsil, kus ta teatas, et tema dopinguproov oli positiivne. Foto: RAIGO PAJULA/AFP

Kired tippsuusataja Therese Johaugi võistluskeelu pikendamise osas pole Norras siiani vaibunud ning norralased asusid Johaugi juhtumit võrdlema Andrus Veerpalu dopinguprotsessiga. 

Veerpalu teekond dopinguga vahelejääjaks ja sealt uuesti puhtaks meheks algas 2011. aasta veebruaris, kui rahvusvaheline antidopingu agentuur WADA teatas positiivsest dopinguproovist. Veerpalu veres oli lubatust kõrgem kehavälise kasvuhormooni tase ning pool aastat hiljem mõistis Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) Veerpalu süüdi.

Otsus kaevati edasi Rahvusvahelise Spordikohus (CAS), kes arutas juhtumit poolteist aastat. 26. märtsil 2013. aastal mõistis CAS Veerpalu õigeks, kuigi ütles otsuses, et paljud asjaolud viitavad dopingu kasutamisele. CAS märkis, et kuigi kehavälise kasvuhormooni test ise on usaldusväärne, pole piirmäärad piisavalt laia testgrupi peal tõestatud. Sel põhjusel Veerpalu kohta ka süüta otsus tehti.

2014. aasta alguseks oli Maailma Antidopinguagentuur (WADA) viinud testgrupi suuruse CASi soovidega kooskõlla ning sealt saadud kohendatud piirmäärade järgi oleks Veerpalu proov olnud positiivne. Uute piirmäärade järgi on sportlasi ka karistatud ja need karistused on CASis jõusse jäetud (näiteks Juha Lallukka).

«Kas Veerpalu ei tunnistatudki süüdi? Ma ei teadnudki seda. Päriselt ka?» päris Marit Björgen Dagbladetilt, kes asus võrdlema Johaugi dopingujuhtumit ning võistluskeeldu Veerpalu omaga.

«Pole lihtne erinevate dopingujuhtumitega kursis olla. Ma tõepoolest ei teadnud seda, et Veerpalu mõisteti õigeks. Juhtumi detaile teadmata ei tohiks kellegi üle kohut mõista,» sõnas Björgen.

CAS rahuldas eelmisel nädalal Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kaebuse, mille kohaselt oli Norras Johaugile mõistetud võistluskeeld (13 kuud) liiga leebe, ja asendas karistuse 18-kuulise võistluskeeluga, mis jätab Johaugi eemale Pyeongchangi taliolümpiamängudest.

Dagbladet uuris ka Veerpalu kauaaegselt konkurendilt Frode Estililt, kas ja kui palju ta eestlast süüdistab. «See on võib-olla veidi Johaugi juhtumiga sarnane ning see näitab, et kõik peaksid olema eelarvamustega ettevaatlikud. See on tüüpiline Norra asi. Ma ei süüdista Veerpalut,» sõnas Estil.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles