Analüüs: kes kaua kannatab, see Küprose alistab! (3)

Ott Järvela
, Lilleküla staadion
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti meeste jalgpallikoondis alistas Lillekülas peetud MM-valikmängus tänu Mattias Käidi 90+2. minuti väravale 1:0 Küprose. Sinisärkide esitus oli kombinatsioon kannatlikkusest, tarkusest ja täpsusest, mis osutusid Küprose murdmiseks piisavaks.

Võiduvärav sündis 90+2. minutil vahetusmeeste eeltööst. Konstantin Vassiljev läkitas keskväljalt pika palli ette Joonas Tamme suunas, kes kukutas selle peaga karistusala joonele, kus 18aastane Käit selle esimese puutega omaks võttis ja teisega otse õhust võrku kõmmutas ning Lillekülas suuremõõdulise jalgpalliekstaasi vallandas.

Võit polnud ainuüksi magus ja vajalik, vaid võetud vaimustaval viisil – põhjamaine kannatlikkus, vankumatu usk enda mänguplaani ning ülim täpsus ja kontsentreeritus kõigis kaitsvates olukordades moodustasid vundamendi, millele sai püstitada teraviku, milleks oli ainus moment, millega Küprose tugev kaitsemüür murti.

Et asetada tänane kohtumine objektiivsesse konteksti, tuleb märkida, et lõviosa Küprose meeskonna (alg)koosseisust kuulub kodumaa kõrgliiga klubidesse, mis tähendab korralikku taset. Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) meistriliigade edetabelis paikneb Küpros kõrgel 18. kohal ning on algaval hooajal esindanud nii Meistrite kui ka Euroopa liiga alagrupiturniiril.

Ainuke jalgpallur Eesti algkoosseisus, kelle mängukoht Küprose omast tugevama reitinguga, oli Hollandi kõrgliigas palliv Karol Mets. Norra (Nikita Baranov, Enar Jääger, Taijo Teniste), Poola (Sergei Zenjov), Soome (Mihkel Aksalu, Henri Anier, Ats Purje), Sloveenia (Ilja Antonov) ja Valgevene (Artur Pikk) jäävad kõik Küprosele alla. Seega lähtekoht oli, et Eesti vastase mängijate kvaliteet peaks olema kõrgem (mida võis välja lugeda ka neljapäevast, kui Küpros alistas 0:2 kaotusseisust 3:2 Itaalia, Saksamaa ja Inglismaa kõrgliiga mängijatest pakatava Bosnia ja Hertsegoviina).

Platsil nähtu antud hüpoteesile tõestust ei pakkunud. Küll aga tõestas vana tõde, et jalgpallis ei sõltu summa liidetavate väärtusest, vaid nendevahelisest harmooniast. Eestil töötas see suurepäraselt. Sinisärgid usaldasid teineteist, mis andis meestele julguse söötudega kergelt riskida, mis lubas omakorda Küprose (mitte liiga intensiivse) surve alt välja tulla ja palli rünnakule viia. Vasakul äärel nõelus teravalt Pikk ning Zenjov ja Purje olid vastasele ebamugavad.

Just neil kolmel avanesid ka avapoolaja soodsaimaid šansid, ent Pika kauglöök läks küljevõrku, Zenjov blokeeris küll Küprose väravavahi Kostas Panayi väljalöögi, ent väravast veidi mööda ja Ats Purje terava löögi blokeerisid Küprose kaitsjad. Ragnar Klavani puudumisel kaptenipaela kandnud Mihkel Aksalul oli Eesti väravas tööd vähe.

Eesti mängus jagus nii variatsiooni, visiooni kui ka ambitsiooni. Nende kolme silmipaitava komponendi eest hoolitses eelkõige Ilja Antonov. Mõnevõrra üllatuslikult algkoosseisu edutatud poolkaitsja tarnis keskväljale pallilist osavust, mida neljapäeval Kreekaga mängides nappis. Küprose kaitse murdmiseks Eesti heast esitusest avapoolajal küll ei piisanud, aga Lillekülla kogunenud 5491 pealtvaatajale silmailu ja rahulolu pakkumiseks küll.

Nagu alati pärast õnnestunud, aga mitteresultatiivset poolaega, tuli esitada küsimus: kas jätkata sama hoiakuga või teha mingi muutus? Eesti valis kannatlikuma variandi. 63. minutil röövis Henri Anier palli Fanos Katelariselt ja pääses teravnurga alt üks-ühele, ent lõi tagumisest postist napilt mööda. Kaitses tekkis aegajalt kerge ärevus, aga mängu ohje ei suutnud Küpros haarata kordagi. Juhtumid, kus külalised andsid järjest kuus-seitse täpset söötu, tuli haruldustena punasesse raamatusse kanda.

Mäng oli ilma olulise muudatuseta tüürimas 0:0 viigi suunas ning seda tajus ka Lilleküla staadion, kes asus 77. minutil skandeerima «Kostja Vassiljev! Kostja Vassiljev!» Kuu aega tagareie vigastust ravinud Vassiljev oli terve teise poolaja sooja teinud ja viimaseks 10 minutiks Reim ta õhtu seni võimsaimate ovatsioonide saatel ka platsile saatis.

Vassiljevi koondisekarjäärist leiab mitmeid kordi, kui ta on vahetusest sekkununa mängu saatuse otsustanud – meeldejäävaim neist 2011. aasta matš Põhja-Iirimaaga Belfastis, kui tema väravad tõstsid Eesti kaotusseisust 2:1 võidule. Ning Kostja tassis Sinisärke ka täna, sest just tema algatas võidukombinatsiooni.

Martin Reimi vägev koondiseaasta jätkub. Tänavusest kuust mängust on Sinisärkidel kirjas kolm võitu (3:0 Horvaatia, 2:1 Läti ja 1:0 Küprose üle), kaks viiki (0:0 võõrsil Küprose ja Kreekaga) ning üks kaotus (0:2 Belgiale). Vaata, kust otsast tahad, see on suurepärane saldo!

* * *

H-valikgrupi 8. voor: Eesti - Küpros 1:0, Kreeka - Belgia 1:2, Gibraltar - Bosnia ja Hertsegoviina 0:4.

Tabeliseis: Belgia 22, Bosnia ja Hertsegoiina 14, Kreeka 13, Küpros 10, Eesti 8, Gibraltar 0.

Belgia on taganud koha MM-finaalturniiril, kõigil peale Gibraltari on säilinud võimalus saavutada teine koht ja pääseda play-off'i.

* * *

ENNE MÄNGU:

Mõlemad meeskonnad tulevad matšile hea tulemuse pealt – Eesti tegi neljapäeval võõrsil 0:0 viigi Kreekaga, Küpros alistas kodus 0:2 kaotusseisust 3:2 Bosnia ja Hertsegoviina.

Võrreldes neljapäeval peetud Kreeka-mänguga on koondise nimekirjas tehtud paar muudatust – lisandunud on vasakkaitsja Artur Pikk, eemale jääb aga Rauno Sappinen. Vigastusest taastuvat Konstantin Vassiljevi ja Siim Lutsu osalemine selgus õhtusel treeningul.

MIDA ÜTLESID TREENERID?

Martin Reim, Eesti: «Suutsime võõrsil Küprose vastu nulli hoida, aga puudujääke on olnud ründefaasis – see on kodumängu teema, kus oleme alati ründavamalt tegutsenud. Küprosele meeldib mängida läbi äärte, tsenderduste peale. Nad on alagrupi üks aktiivsemaid ja tehnilisemaid meeskondi ja oli aja küsimus, mil nad kelleltki tugevamalt punkte võtavad. Nende kvaliteet on väga hea ja tuleb loodetavasti hea mäng.» 

Ran Ben Shimon, Küpros: «Kui keegi eeldab, et Eestis on lihtne võita, siis ta eksib. Peame töötama väga kõvasti, et saada hea tulemus. Tuleb väga tugev ja tasavägine mäng. Võidab see meeskond, kes on mentaalselt tugevam.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles