Ulme, mille kõrval kahvatub Asimovgi, ehk Kuidas Eesti 2018 MMile jõuab

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose alistamine hoidis meie koondise MM-šanse elus, aga kuna Bosnia alistas Gibraltari, siis on need ikkagi kustumise äärel.
Küprose alistamine hoidis meie koondise MM-šanse elus, aga kuna Bosnia alistas Gibraltari, siis on need ikkagi kustumise äärel. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpallikoondis alistas eile õhtul kodusel Lilleküla staadionil Küprose 1:0 ning säilitas sellega võimaluse jõuda 2018 Venemaal toimuvale maailmameistrivõistluste finaalturniirile. See võimalus on aga nii pisike, et isegi kükitav mannatera tundub seal kõrval hiiglasena. Mis peaks selleks juhtuma?

1. Eesti peab Gibraltari ja Bosnia vastu mitte ainult võitma, vaid nad hävitama

Alustame kohe kõige ilmsemast probleemist: alagrupis viiendat kohta hoidval Eestil on kaks mängu enne valiksarja lõppu kirjas 8 punkti, teisel ehk potentsiaalselt play-offi viival positsioonil oleval Bosnia ja Hertsegoviinal 14. See tähendab, et ka parimal võimalikul juhul – viimase kahe mängu võitmisel – kerkiks Eesti vaid Bosniaga samale pulgale. FIFA võistlustel vaadatakse viigi murdmiseks esmalt väravate vahet, mis praegu on Eestil -11, Bosnial +11 – suurt rolli mängib seal ka meie meeste Zenicas saadud 0:5 saun. Et väravate vahe meie kasuks keerata, peab Eesti mõlemad alles jäänud mängud suureskooriliselt võitma: ütleme näiteks Bosniat kodus 6:0 ja Gibraltarit võõrsil 10:0. Loogika on lihtne: mida rohkem lööme väravad Bosniale, seda vähem tuleb seda teha, Gibraltarile.

2. Kõik teised alagrupikaaslased peavad meid aitama

Neistki tulemustest ei piisaks, kui teised meie alagrupi meeskonnad ei tee soodsaid skoore. Belgia peab alistama võõrsil Bosnia (reaalne; mida suuremalt, seda vähem on vaja Eestil väravaid lüüa) ja kodus mitte kaotama Küprosele (tõenäoline), Küpros peab lisaks kodus röövima punkte Kreekalt (võimalik) ning lõpuks tuleb olenevalt Küpros-Kreeka tulemusest alagrupis nulli peal oleval Gibraltaril võõrsil kas Kreeka alistada või heal juhul võõrustajatega viigistada (njah…). Aga sellegagi pole veel kõige uskumatumad tulemused lõppenud.

3. Halvima teist kohta on üliraske vältida

Üheksa alagrupi peale pääsevad play-offi kaheksa teise koha teeninud meeskonda, viimasele jäävad tühjad pihud. Praegu on Bosnia selles paremusjärjestuses kaheksas, selja taga on veel vaid E-grupi teine koht Montenegro.

Probleem seisneb selles, et sama palju punkte on E-alagrupis teeninud ka Taani ehk isegi kui Eesti kerkiks Bosniast mööda, peaks halvima teise koha meeskonna staatusest pääsemiseks paika loksuma veel sellised pusletükid: 1) Montenegro peab kaotama kodus Rumeeniale ja võõrsil Poolale, 2) Taani võib saada võõrsil Armeenia ja kodus Rumeenia käest kokku maksimaalselt ühe punkti 3) Montenegro ja Taani peavad esimeste kodus tegema viigi. 4) Kui Taani just Poolast ei möödu (kas ühe punktiga Armeenia-Rumeenia vastu või väravate vahega, mis praegu -2), ei tohi Kasahstan viimase kolme mänguga mööduda Armeeniast (üks neist omavaheline mäng Astanas, hetkel vahet 4 punkti ja 7 väravat).

See on vaid üks näide. Kuna teise koha arvestuses vaadatakse vaid neid punkte, mis on teenitud matšides nelja kangema konkurendiga ehk matšid viimaseks jäänud tiimiga ei loe, võivad teistes alagruppides viimaste voorudega punktiseisud veel veidi muutuda vastavalt sellele, kas teiseks kerkib mõni üllataja või keegi (näiteks Läti) ronib välja viimaselt positsioonilt. Aga nende permutatsioonidega arvestamine nõuab rohkem vaeva, kui Eesti udukerge MM-võimalus seda väärib. Aga kes teab – äkki tuleb oktoobris need arvutused ette võtta, sest nagu Luksemburg äsja Prantsusmaa vastu näitas – jalgpallis pole miski päris võimatu.

4. Võita tuleb play-off

Kui kõik see eelnev ka tõeks osutub, pääseb parimal juhul Eesti siiski üksnes play-offi, kus tuleb kahe mängu peale alistada veel üks kange tiim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles