Osta surnult sündinud legend – vaid 200 000 eurot

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mazda RX-7 Evo
Mazda RX-7 Evo Foto: sothebys.com

Autospordisõpradel, kel raha tengelpunga auku põletamas, on unikaalne võimalus soetada tükikene ralliajalugu – tuttuus B-rühma võistlusauto aastast 1985. Selle lõbu hinnaks on «kõigest» umbkaudu 200 000 eurot.

Sotheby oksjonimajas, mis eestlastele enim tuntud kui paik, kus müüdi maha Erika Salumäe olümpiakullad, läheb homme haamri alla tõeliselt unikaalne ralliauto – 1985. aasta Mazda RX-7 Evo B-rühma võistlusmasin, mis pole maha sõitnud kilomeetritki.

Mazda liitus MM-karuselliga 1984. aastal ning lõi kaasa vaid kaks kuulsusetut hooaega. Et RX-7 oli algelisem kui konkurendid nagu Audi Quattro, Peugeot 205 ja Lancia Delta, siis jäid suured võidud saavutamata – kahe aasta peale jäi Mazda ainsaks poodiumikohaks Ingvar Carlssoni välja sõidetud kolmas tulemus 1985 Kreeka võistlusel. Seejärel loeti MX-7 ebaõnnestunud projektiks, ehitati 323 mudeli peale A-rühma võistlusmasin ning kuni 1991. aastani löödi MM-sarjas kaasa sellega.

MMil B-rühmas stardiloa saamiseks pidi vastavat autot tootma vähemalt 200 eksemplaari, ent kuna RX-7 võistles ka paljudes teistes võistlusklassides, valmistati konkreetseid ralliautosid vaid 20. Neist kokku monteeriti omakorda üksnes seitse ehk tegu on tõelise rariteediga. Samal ajal, kui kõik teised autod üle maailma laiali reisisid – võisteldi kas ralliradadel või siis pärast B-rühma ajastu lõppemist 1987. aastal rallikrossis – jäi see viimaste seas valminud masin Mazda Euroopa peakontorisse seisma. Ralliradu pole see sõitnud kunagi, mis tähendab, et ühel õnnelikul ostjal on võimalik võtta süütus juba 32 aastat seda oodanud kaunitarilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles