Skandaal! Rio olümpiat kahtlustatakse häälte ostmises

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi president Thomas Bach aplodeerimas Brasiilia olümpiakomitee juhile Carlos Nuzmanile.
ROKi president Thomas Bach aplodeerimas Brasiilia olümpiakomitee juhile Carlos Nuzmanile. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Brasiilia politsei arreteeris möödunud suvel peetud Rio de Janeiro OMi korralduskomitee juhi ja kohaliku olümpiakomitee presidendi Carlos Nuzmani ning otsis läbi tema kodu. Kahtlustuse kohaselt ostis mees 1,4 miljoni euro eest hääli, mille abil toodi OM Brasiiliasse, kirjutab Inside the Games.

Rio de Janeiro võitis õiguse korralda 2016. aasta suveolümpiamänge 2009. aasta oktoobris Kopenhaagenis peetud hääletusel. Koos Rioga olid kandidaatriikidena nimekirjas veel Chicago, Tokyo ning Madrid, kes täpselt sellises järjestuses konkurentsist pudenesid. Viimases hääletusvoorus sai Rio ROKi liikmetelt 66 ja Madrid 32 häält. Värske süüdistuse kohaselt tulid osa neist häältest – täpsemalt mitme Aafrika liikmesorganisatsiooni omad – Rio kaukasse altkäemaksu läbi.

Nuzman oli lisaks korralduskomitee juhile ka Rio ametliku kampaaniaprogrammi pea ning ta on Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) auliige. Brasiilia meedia kirjutab, et riiklikud politseijõud viisid läbiotsimise mehe Rio de Janeiro kodus läbi koostöös oma Prantsusmaa ametivõimudega. Lisaks Nuzmanile andis kohtunik välja ka ärimehe Arthur Cesar de Menezes Soares Filho arreteerimiskäsu.

Inside the Games spekuleerib, et kaasus on seotud ühe Soaresi firma poolt tehtud 1,4 miljoni euro suuruse fiktiivse maksega ärile, mille omanik on Papa Massata Diack - Senegali olümpiakomitee, endise liikme ja riigi kergejõustikuliidu presidendi Lamine Diacki poeg. Selle makse toimumisaeg - 2009 oktoober, kolm päeva enne Rio olümpialinnaks saamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles