Grete Šadeiko pages orkaan Irma eest Eestisse

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Hirm orkaani ees pani viiendat aastat Ameerikas elava Grete Šadeiko koos elukaaslase ja pisitütrega põgenema oma vanematekoju Türi vallas.

Teated orkaani jõudmisest nende kodulinna Miamisse tekitas Ameerikas elavale Grete Šadeikole nii suurt hirmu, et kui nad esimese sihtkohana valitud Los Angelesse lennupileteid ei saanud, otsustasid käigupealt, et lendavad siis Eestisse. «Muidugi oli meil hirm. Olen viis aastat elanud Ameerikas, sellest viimase aasta Miamis, kuid sellist olukorda nagu nüüd pole seal varem olnud,» ütles ta eile Paides maniküürisalongis olles.

Elukaaslane Robert Griffin oli samas nende kahekuuse tütre Gloriaga. «Robert on elanud seal palju kauem, temagi pole midagi sellist kogenud,» lisas ta.

Seda, mis Miamis ümberringi juhtus, pole Šadeiko meelest võimalik kirjeldada. «Kõik meie tuttavad lahkusid linnast. Seda põgenemist ei saa sõnadesse panna ja kui sa siis ei saa veel pileteid. Muidugi tuleb hirm peale. Koju orkaani ootama jääda meil polnud mõtteski,» lausus ta tõsinedes.

Šadeiko sõnas, et elukaaslane Robert oli kohe nõus Eestisse lendama. «Talle väga meeldib siin ja peale vanemate polnud ju meie tütart siinsed sugulased-tuttavad näinud ka,» ütles ta.

«Meil oli plaanis tulla Eestisse oktoobris-novembris, aga orkaan Irma tõi meid nüüd siis varem kohale,» lisas Robert Griffin.

Kauaks jäädakse, noored veel ei teagi. Kaheks nädalaks kindlasti, võibolla kauemaks.

Kui palju Miamis möllanud torm nende kodule liiga tegi, nad samuti ei tea. Pole kellelegi ka helistada, sest kõik tuttavad lahkusid linnast. «Loodame vaid parimat. Uudistest teame, et orkaan vaibus veidi enne Miamisse jõudmist, kuid eks me täpset olukorda näeme siis, kui millalgi koju tagasi jõuame,» ütles Grete Šadeiko tõsinedes. «Panime väärtuslikumad asjad kolmekorruselise maja teisele korrusele. Kui palju see aitab, ei tea. Meie maja ümber oli üsna palju suuri puid. Ei taha sellele mõeldagi.»

Kuigi loodusjõu eest põgenedes tundis Šadeiko suurt hirmu, oli tal samas ka suur rõõm kodumaale naasta. «Ainult õde Grit teadis meie tulekust. Vanemad teadsid lennust Los Angelesse ja nii saime neid ikka korralikult üllatada,» ütles ta jälle naeratades. «Esimesena üllatasime issit, kui läksime ootamatult korvpallitrenni, ja siis kodus emmet. Seda Facebookis levivat videot on juba paljud kindlasti näinud.»

Grete ema Deivi Šadeiko tunnistas, et üllatus oli tõesti suur, kui ta pühapäeval õhtuselt treeningult tulles nägi tuppa astudes Ameerikas elava tütre peret. «Panid minu, 47aastase naise laksust põlvetõstejooksu tegema ja siis näitavad seda veel kogu maailmale ka,» ütles ta naerdes. «Kuid tähtsam kõigest on, et nad on siin, kõige turvalisemas kohas.» (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles