Olümpia võõrustamise hind: juveelid ja luksuslikud käekellad

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandaali keskmes on Lamine Diack ja tema poeg Pape Massata Diack.
Skandaali keskmes on Lamine Diack ja tema poeg Pape Massata Diack. Foto: Martin Rickett/PA Wire/PA Images/Scanpix

Päeval, mil Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) lootis jagada vaid positiivseid uudiseid Pariisi ja Los Angelese kinnitamisest vastavalt 2024. ja 2028. aasta olümpiamängude korraldajalinnaks, tuli neil jälle vastata hoopis ebameeldivamatele küsimustele. Avalikkuse ette jõudsid uued väited, et 2016. aasta Rio ja 2020. aasta Tokyo olümpia korraldusõigus saadi endale häälteostmise teel.

The Guardian kirjutab, et on näinud dokumente, mille kohaselt ostis ROKi eksliikme Lamine Diacki poeg Papa Massata Diack kõigest mõni päev pärast vastavat hääletust Prantsusmaa kauplustest sadade tuhandete eurode eest kalleid käekelli ja juveele. Brasiilia prokuratuur tegi nende andmete põhjal järelduse, et Massata Diackile tehti rahaülekandeid, mille eesmärgiks oli «osta hääli ja ROKis mõjukal ametikohal olnud Lamine Diacki toetust».

Mullu avalikustas Guardian, et Tokyo olümpiaprojekti vedanud komitee kandis seitsmekohalise rahasumma arvele, mille omanik on Black Tidings. Ettevõte on seotud Massata Diackiga. Raha kanti üle kahes osas ja summa ulatus 1,7 miljoni euroni. Üks osa rahast kanti üle paar nädalat enne ja teine paar nädalat pärast 2013. aasta 7. septembrit, mil Tokyo valiti Buenos Aireses 2020. aasta olümpialinnaks.

Nüüd väidab prokuratuur, et pisut pärast teise makse tegemist ehk 2013. aasta 8. novembril kandis Black Tidings oma Singapuris asuvalt arvelt 85 000 eurot ühele Pariisi firmale. Sealt jõudis raha edasi Massata Diackile, kes käis Prantsusmaal selle eest käekelli ja juveele ostmas.

Aastatel 2009-10 tegi Massata Diack erinevatelt arvetelt Prantsusmaa ja Katari kauplustele ning Monacos ja New Yorgis asuvatele offshore-firmadele kaheksa ülekannet, mille summad jäid 65 000 euro ja 300 000 euro vahemikku. Näiteks 2009. aasta 2. oktoobril ehk täpselt samal päeval, kui Rio sai olümpiamängude korraldusõiguse, kanti Pamodzi konsultatsioonifirma arvelt ühele Pariisi juveelikauplusele üle 78 000 dollarit.

Black Tidingsi arveid puudutavat skandaali uuriti Jaapanis parlamendi tasandil ning riigi peaminister on lubanud Prantsusmaa uurijatega koostööd teha. Värsked paljastused heidavad aga olümpiamängude korraldusõiguste hankimise protsessile uut varju.

Diack pole uusi süüdistusi kommenteerinud. Varem on ta kõiki väiteid kategooriliselt eitanud, öeldes, et tegu on «maailma spordiajaloo suurima valega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles