Edu EMil osutus Sloveenia seadustest tähtsamaks

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Randolph
Anthony Randolph Foto: Norbert Barczyk/imago/Newspix

Korvpalli EMil ajaloolise saavutusega hakkama saanud ning finaali jõudnud Sloveenia korvpallikoondise üheks edu pandiks on ameeriklasest eesliinimängija Anthony Randolph. Kui Sloveenia valitsus poleks aga seadust muutnud, vaataks Sloveenia võtmemängija EMi televiisorist. 

Et vajalikule sportlasele kodakondsuse andmine on tänapäeval ülilevinud, jõudsid ka sloveenid arusaamale, et midagi tuleb muuta. Vaja oli tsentrit ning pilk peatus Luka Donciciga Madridi Realis pallival ameeriklasel Randolphil.

Sloveenia korvpalliliidu peasekretär, endine NBA mängija Radoslav Nesterovic rääkis FIBA-le, et lüke oli vajalik. «Andsime endale aru, et meil ei ole positsioonidel 4 ja 5 korralikku mängijat. Arutasime mõningaid variante, aga Randolph oli juba algusest peale meie valik number üks.»

«Sloveenia koondis võttis minuga läbi agendi ühendust. Esmalt rääkisin temaga ja siis oma perega. Koos leidsime, et see oleks mulle hea võimalus. Mul on võimalik end võrrelda mõne NBA mängijaga ning Euroopa klubikorvpalli parimatega. See on mulle hea motivatsioon ning samal ajal suudan ka ise areneda,» rääkis Randolph Slovenia ajalehele Dnevnik ning lisas, et Doncici toetus oli talle oluline. «Ta on minu isiklik tõlk, sest nii ma saan aru, mida poisid riietusruumis räägivad.»

Randolph oli seega nõus, kuid probleemiks olid Sloveenia seadused, mis ei lubanud naturalisatsiooni korras välismaa sportlasel, kes polnud Sloveenias ei elanud ega mänginud, kodakondsust saada. Palumise peale on aga kõik võimalik – Nesterovic palus parlamendil seadust muuta ning see aitaski!

22. juunil teatas Sloveenia korvpalliliidu president Matej Erjavec, et rahvuskoondises on uus mängija ning parlament on seaduse kinnitanud. Saksamaal sündinud (tema isa teenis Saksamaal aega - toim.) Randolph sai Sloveenia passi ning on nüüd toonud EMil keskmiselt 11,8 punkti ja 5,4 lauapalli.

Ameeriklane rääkis enne EMi Dnevnikule, kus tunnistas, et tegelikult oli koondisega liitumise eel päris närvis. «Õnneks see oli asjata. Teadsin, mida see võib endaga kaasa tuua. Olin vaimselt selleks sammuks valmis, aga mind veendi ka selles, et minu tulek on koondisele kasulik.»

Randolph tõdes, et polnud kunagi Sloveenia koondise mänge näinud. «Tänu kõikvõimsa interneti abiga sain kogu info kätte,» sõnas ta ning sõnas, et teda jahmatas, kui populaarne korvpall Sloveenias on.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles