Blogi: Sloveenia ime - Doncic vigane, aga Dragici superpartii ja vägev tiim tõid muinasjutulise tiitli

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korvpalli Euroopa meistriks krooniti Sloveenia, kes alistas finaalis 93:85 Serbia. Väikeriik võitis EMil kõik kohtumised. Postimees teeb kohtumisest tekstipõhise otseülekande!

Sloveenia sai ohjad enda kätte pärast avapoolaja nappi 20:22 kaotust, kui uskumatusse hoogu sattus Goran Dragic. Sloveen tabas viskeid igalt poolt ning poolajale mindi tänu tema 26 punktile juba 56:47 eduseisus.

Teine poolaeg algas sealt, kust pooleli jäi, aga Sloveenia rõõmupidu sai valusa löögi: meeskonna üks liidreid Luka Doncic vigastas õnnetult hüppeliigest ning lahkus nuttes platsilt.

Serbia jõudis mitmel korral vaid kahe punkti kaugusele, kuid otsustavale veerandajale mindi siiski Sloveenia 71:67 eduseisul.

Kuigi Doncic oli vigastusega audis ning Dragicit valvati üha enam, suutis Sloveenia siiski pinnale jääda. Ühtepanu tegid tabavaid viskeid nii Jaka Blazic, Anthony Randolph kui Klemen Propelic, samas proovisid Serbia poolelt kaugvisetega Serbiat edasi viia Bogdan Bogdanovic ja Milan Macvan. Kuigi kaks minutit enne kohtumise lõppu sai Serbia lõpuks ka ette, oli just Krepelic see, kes korra majja tõi.

Dragic viskas üleplatsimehena 35 punkti, Prepelic sai kirja 21 silma. Vigastada saanud Doncic leppis kaheksa punkti ja kuue lauapalliga. Serbia parim oli 22 punktiga Bogdanovic.

EELVAADE:

Postimees vaataski enne finaali otsa viiele asjale, mis otsustavad EM-finaali saatuse.

Serbia peab mängu tempo madalamana hoidma

Sloveenia on senistes mängudes näidanud, et neile sobib kiire korvpall. Sloveenidele on seni edu taganud kiirrünnakud ja jookse-viska mäng. Turniiri jooksul on nad visanud mängus keskmiselt 90 punkti, mis on kogu turniiri paremuselt teine näitaja (Läti viskas keskmiselt mängus 91,6 punkt). Serbia on selle näitaja poolest edetabelis 82 punktiga kuues. Ehk Serbia ülesanne on hoida mängutempo madalamana.

Kes jääb peale korvi all?

Kui Serbial õnnestub pallikaotusi vältida ning nad suudavad korvialust kontrollida, võetakse Sloveenialt ära nende kõige tugevam relv. Korvialuses mängus peaks Serbial olema tänu 2.22 pikale Boban Marjanovićle eelis, ent nii Anthony Randolph (2.11) kui ka Gašper Vidmar (2.10) näitasid Hispaania eesliini vastu eeskujulikku mängu. Sealjuures on just Vidmar talle pandud ootuseid oluliselt ületanud.

Kumma pink jääb peale?

Serbia pink on statistiliselt turniiri jooksul tugevam olnud (35,1 punkti vs 30 punkt). Serbial on pingilt võtta Marjanović, kelle rolli tänases vastasseisus on raske alahinnata. Sloveenia pingi vahest ehk kõige tugevam relv on tagamängija Klemen Prepelič, kes on valusa ja kindla käega. Kolmeseid on ta tulistanud turniiril 42,5-protsendiliselt, vabaviskeid aga 94,1-protsendiliselt.

Igor Kokoškov vs Aleksandar Djordjević

Treenerite duellis on raske kummalegi eelist anda. Mõlemad end oma rollis tõestanud ning oma ala hinnatud spetsialistid. Küll aga ütles Serbia peatreener Djordjević, et peab hotellitoas välja mõtlema midagi imelist, et Kokoškov üle mängida. «Sloveenia on favoriit, sest nad on mänginud turniiri kõige meelelahutuslikumat korvpalli. Nad on oma fännid üles kütnud ning iga võiduga meeletut enesekindlust ammutanud. Teame, et finaalis peame mäge vallutama.»

Tänane finaalmäng on suur tähis tegelikult Djordjevićile endale. Ta on nüüd nii mängijana kui treenerina jõudnud nii olümpia, MMi kui ka EMi finaali. Treenerina on tal seni ette näidata olümpia- ja MM-hõbe.

Kelle fännid lennutavad Sinan Erdem Arenalt katuse?

16 000 istekohaga Sinan Erdem Arenal vaatas mõlemat poolfinaali umbes 5000 inimest. Seda muljetavaldavam on kõlakas, et tänaseks mänguks on Istanbuli reisi ette võtnud ligi 5500 Sloveenia korvpallifänni. Seda, kui palju tuleb saali Serbia fänne, pole rahvusvahelisest meediast läbi käinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles