Varrak kritiseeris Meistrite liiga mängu eel FIBA süsteemi

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Varrak (keskel)
Alar Varrak (keskel) Foto: Mihkel Maripuu

Valitsev Eesti meister Kalev/Cramo alustab homme teekonda FIBA korvpalli Meistrite liiga põhiturniirile, kus kohtub kolmeringilise kvalifikatsiooni avaringis mullu Makedoonias hõbedale tulnud Skopje Karpoš Sokoliga. 

Eile öösel Makedooniasse jõudnud Kalev/Cramo läheb avaringi kohtumisele vastu sisuliselt täies rivistuses. Kui eelmisel nädalal oli küsimärgi all, kas Gregor Arbet sõidab Makedooniasse, siis meeskonna peatreeneri Alar Varraku sõnul on ta kaasas ning mänguvalmis.

Varraku sõnul keerleb nende homse vastase mäng eelkõige heade tagamängijate ümber. Samas ei saa tähelepanuta jätta ka makedoonlaste eesliini, sest nad on võimelised ka sealt skoorima.

Kui Meistrite liiga avaringi esimene kohtumine mängitakse juba homme, siis puhkuseks meeskondadel palju aega ei jää – korduskohtumine mängitaks juba neljapäeval Tallinnas. Varrakule ning tõenäoliselt ka paljudele teistele treeneritele selline mängugraafik ei meeldi.

«Ei ole selle FIBA kvalifikatsioonisüsteemiga sugugi rahul. Nad oleksid võinud jätta vähemalt ühe lisapäeva mängude vahele,» oli eestlane kriitiline. Palju paremaks ei muutu graafik ka järgmistes ringides. Kui Kalev/Cramo pääseb edasi, jääb teise ringi kohtumiste vahele samuti üks puhkepäev, kolmandasse ringi jõudmise puhul kaks puhkepäeva.

Tõsi, kui Kalev/Cramo pääsebki teise ringi, siis saavad nad vähemalt avamängu kodus pidada, kuid pidades silmas vaid esimese ringi mängu, on makedoonlastel reisikilomeetrite osas eelis. Teises ringis ootab paari võitjat ees Ungari meisterklubi Szekesfehervari Alba, kes peaks Eesti klubile sarnaselt makedoonlastele jõukohane vastane olema. Varraku sõnul valmistutakse vaikselt juba ka ungarlaste vastu mängimiseks. «Me ei taha neljapäeva õhtul avastada, et saime edasi ja siis pühapäeval mitte midagi teadmata nendega mängida,» sõnas Varrak.

Kui vaadata ette ka kvalifikatsiooni kolmandale ringile, siis seal ootaks Kalev/Cramot ees Türgi klubi Izmiri Pinar Karsiyaka. «Türklaste koosseisu vaadates peaksid nad olema eelarveliselt meist samm ees pool,» hindas Varrak. Ent see ei tähenda, et meeskonna eesmärk poleks põhiturniirile jõuda.

Varrak on kahe hooaja vahel ehitanud üles meeskonna, mille pink peaks olema suhteliselt sügav. Võrdseid mehi olevat meeskonnas palju ning tal tuleb mänguaega osavalt jagama hakata. Jätkuvalt käivad klubil otsingud ka ühe skooriva tagamängija osas. Võimalikke kandidaate on Varraku laualt suve jooksul palju läbi käinud, kuid need on klubi rahakotti arvestades kalliks jäänud.

***

Kuna Kalev/Cramo korvpallimeeskond jõudis Makedooniasse eile hilisõhtul, polnud meeskonna peatreeneril Varrakul võimalik korvpalli EMi finaali jälgida.

Postimehele antud telefoniintervjuus tõdes Varrak, et turniiri lõpptulemus talle meeldib. «Sellised tulemused on alati lahedad, vahet pole kas korvpallis,» kommenteeris Varrak kahe miljoni elanikuga Sloveenia triumfi.

Turniiri üldisemalt kokkuvõttes tõdes eestlane, et Euroopa korvpallis liigub väga palju maailma mõistes staare. «Porzingis, Markkanen, Dragić, Dončić, Bogdanović,» tõi ta näiteks. Need mängijad on tema sõnul individuaalselt sedavõrd osavad, et neid on väga raske takistada. «Nad on mitmekülgsed, füüsilised, omavad mitut relva skoorimiseks. Üldse ei imesta, et need mängijad stabiilselt 20-30-punktilise mänge tegid.»

Ise hoidis ta turniiri jooksul pöialt lätlastele, turniiri käigus võitsid tema südame aga sloveenid. «Mul on treenerina olnud au mängida paljude Läti koondise mängijate vastu. Neil on tõesti väga hästi tasakaalus sats. Aga sellistel turniiridel sõltub kõik ühest mängust,» meenutas ta EMi veerandfinaali, kus kohtusid just kaks Varraku lemmikut.

Tema hinnangul loksusid Sloveenial turniiri jooksul kõik asjad õigel ajal paika – täpselt nagu sellise formaadi puhul peabki. «Kui oleks seal meistrivõistluste formaat olnud ning play-offid oleksid mängitud näiteks kolme võiduni, pole ma üldse kindel, et Sloveenia oleks Euroopa meister.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles