Olümpiarajatis: Cresta kelgurada, kõige amatöörlikum olümpiaareen

Kalle Voolaid
, spordiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cresta rada on uljaspeade seas hinnatud trass tänaseni.
Cresta rada on uljaspeade seas hinnatud trass tänaseni. Foto: SCANPIX

Olümpialiikumisele aluse pannud prantslane Pierre de Coubertin oli avara pilguga visionäär, ometi peitub tema seisukohtade hulgas mõndagi sellist, mis tundub praegusele lehelugejale ilmselt arusaamatu ja iganenuna. Näiteks uskus ta, et tõeline olümpiasportlane võib olla vaid amatöör, kes ei taha spordiga raha teenida, ja vaid meesterahvas. Naiste sport talle ei sümpatiseerinud.

Kuigi tänapäeval on olümpialiikumine säärastest piirangutest õnneks vaba, eksisteerib maailmas üks kunagine olümpiaareen, kus nimetet unistus elab endiselt. Starti lubatakse seal tõepoolest ainult mehi ja need mehed peavad end tõepoolest amatöörideks.

Kõnealune areen asub Šveitsis kuulsas talispordikeskuses Sankt Moritzis ja seda nimetatakse Cresta kelgurajaks. Alates 1885. aastast ühes ja samas paigas asunud legendaarne looduslik kelgurada on skeletonisõidu eelkäija ehk Cresta stiilis kelgutamise häll ja üldse ainus koht, kus saab seda sporti kogu eheduses harrastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles