Vaade teleklipile: luuletaja Contra SEB Tartu jooksumaratoni reklaamis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Contra Tartu Kutsehariduskeskuses
Contra Tartu Kutsehariduskeskuses Foto: Aldo Luud

Praegu näeb telekanalitel Tartus 8. mail toimuva jooksuürituse reklaami, kus teiste jooksusõprade seas hakkab silma Contra, kodanikunimega Margus Konnula (37). E24 küsis asjaosalistelt. kuidas selline klipp sündis ja milliseid väärtusi see võiks kanda.

SEB 29. Tartu Jooksumaratoni võistluste direktor Kunnar Karu selgitas, et kõnealune klipp on kokku monteeritud eelmisel kevadel toimunud maratoni kaadritest, mille võttis üles S-Film. Klippi saab vaadata allpool.

(Teadmiseks, S-Filmi juht on praegu EMT telekampaanias osalev Steiv Silm. Teate küll, see mees heledas pintsakus rääkimas, kuidas nutitelefon teda hektilises päevatöös aitab – T.L.)

Karu selgitab korraldajate ettekujutust klipi sisust ja ülesehitusest: «Stardis näed, et on suur üritus, palju massi, ees on eliitjooksjad. Siis see taandub lihtsate jooksjate peale, Contra ongi oma olemuselt selline lihtne tavaline eestlane, kelle silmavaade ja mõtted on väga õigesti suunatud rahvaspordile.

Klipp peaks näitama, et sul ei pea olema hirmkalleid jooksuriideid ja sa ei pea jooksma iga päev tohutuid kilomeetreid. Sa oled lihtne inimene, tõmbad lühikesed püksid jalga, T-särgi selga ja saadki jooksma minna. Klipp peakski peegeldama lihtsat inimest.

Rahvasporti on klipis suhteliselt palju, mõtlesime, et sealt võiks läbi joosta ka üks inimene, keda võib-olla suurem üldsus teab.»

Karu sõnul ei ole koraldajad praegu teles jooksva klipi suhtes Contraga spetsiaalselt suhelnud ning mingeid hüvesid luuletaja klipis osalemise eest ei saa.

«Ta on ka varem meie asjadest läbi jooksnud, ta ise osaleb üritustel, ja on kirjutanud suusateemalisi luuletusi. Contra on ihu ja hingega rahvasportlane ja on heal meelel kaasa löömas,» räägib Karu.

Võistluse direktor lisab, et näiteks Tartu Maratoni rulluisumaratoni treileris näeb ülalkirjeldatule sarnasel viisil osalejate seas proua Evelin Ilvest ja peaminister Andrus Ansipit.

Treilerit mullusest rulluisumaratonist näeb samuti allpool.

Võtame kõne ka Contrale endale. Selgub, et uue montaažiga klippi pole luuletajast jooksusõber veel näinud.

Kuuldes maratoni korraldajate loogikast, miks just tema pilt reklaami pandi, saab Contra sellega vaid nõustuda.

«See kõlab täiesti hästi. Et olen jooksja kohta ka tugevalt ülekaaluline, võib neil, kes kujutavad ette, et nemad ei jõuagi joosta, tekkida mõtte, et võiks proovida,» leiab Contra enda juures rahvaspordile innustajana lisaväärtusi.

(Siinkohal olgu tõe huvides täpsustatud, et  Contra annab intervjuu võru keeles. Kuna siinkirjutaja ei tunne end selle keele kirjapildis eriti kindlalt, ilmub Contra jutt siinkohal kirjakeelde ümberpanduna – T. L.)

Contra, kas tänavu on kindel plaan maratonil osaleda?

Ütleme, et 12 aastat on õnnestunud osa võtta ja loodan et ka sel aastal ei jää see tegemata. Plaan on kindlasti olemas.

Kas 23 või 10 kilomeetrit?

No 23. Kui ma mõistlikult jooksen, siis ma saan alles 10. kilomeetrist jooksutunde kätte. Ma olen selline pikalt käima mineja.

Ma ise pole suurem asi jooksja, kas sa jooksed selle maa järjest läbi, ilma vahepeal kõndimata?

Ükskord oli selline õnnetu aasta, kus ma pidin vahepeal kõndima, nii et jäin lõpus kepikõndijatele jalgu. Üldjuhul küll. Olen jooksnud ka täispikkasid maratone.

Kuidas sa üldse jooksuharrastuseni jõudsid?

Mulle on ikka meeldinud tsipakese joosta. Keskkoolipõlves esindasin kooli 1500 ja 3000 meetri jooksus ja osalesin Urvaste-Uhtjärve jooksudel. Nii naljakas, kui see ka pole, sai hiljem tõukeks kingituseks saadud jalgratas. Siis hakkasin rattarallit sõitma, et mul on äge jalgratas. Et end rohkem realiseerida, läksin ka jooksuvõistlustele.

Milline jooksja sa oled, tahad oma rekordeid ületada või saad rahuldust omas tempos jooksmisest? Kui nõudlik oled varustuse suhtes?

Need on kõik õiged. Tsipakese rohkem varustusele kulutades saab paremaid tulemusi ka jooksus, rääkimata üldse rattast. Näiteks mõned aastad tagasi hakkasin jooksus Jüri Mõisa võitma, kuid rattasõidus sain talt ikkagi kahe tunniga ära, ju oli paremat ratast vaja. Kergemad jalatsid, riided, mis ei hõõru – need on oma heaolu huvides.

Kas sul on oma firmaeelistused varustuse juures?

Rõivad on nii, nagu nad on trehvanud, toss on raudselt olnud Asicsi oma ja ma pole näinud põhjust hakata uut otsima.

Sind tuntakse laiemalt luuletaja ja meediapersoonina. Kuidas seos 
rahvaspordiga su kuvandile mõjub?

Muide, mulle meeldib, kui minust räägitakse ja mind näidatakse ka kui spordisõpra. Selle luuletaja-teemaga olen ma nii ära harjunud, eriti meedias, et see tundub endale vähemolulisena.

Kas sinu avalikule kuvandile tuleb kasuks, kui see on mitmekesisem?

Jaa, ma arvan küll, et see tuleb ka kuvandile kasuks. Tihti arvatakse, et luuletajad on sellised boheemlased ja spordikauged inimesed. Mis ei tähenda, et mul boheemlaslik elu täiesti puuduks, teatud mõttes selline pidev jooksuharrastus on ka täitsa boheemlaslik. Ta ei ole nagu väga selline praktiline.

Muide, kas sul on veel ehk mõne spordiüritusega diil, et hakkad reklaamnäoks või nii?

Varsti hakkab Tristar 111 kampaania, kus ma olen osaline (triatlonivõistlus augustis Pühajärvel – T.L.). Mul on korraldaja Ain-Alar Juhansoniga kokkulepe, et aitan üritust promoda, just selle sama mõttega, et kui inimene rahva hulgast. Vastu saan tasuta osalemise ja pisut spordivarustust.

Vaat kui tore, seega on sinu aktsiad turunduses kõrged. Muide, kuidas jooksjatele edu soovitakse, pind päkka?

Ma ei teagi, ehk jalg kahekorra.

 Igal juhul aitäh intervjuu eest ja kõike head!

Hüva, kõike head!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles