Korvpallisõda jõudis ringiga algusesse tagasi

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas FIBA jääbki nõutuks?
Kas FIBA jääbki nõutuks? Foto: AFP / Scanpix

Kui rahvusvaheline korvpalliliit (FIBA) proovis MM-valikmängude kalendrit puudutavas küsimuses leida lahendust ning tegi järeleandmise, siis Euroliiga otsustas eile, et nii ei käitu. Klubid tahavad pallureid enda juures näha ka koondiste MM-valikmängude ajal.

Esialgse kalendri järgi kattunuks nii novembris kui veebruaris üks koondiste mängupäev Euroliiga vooruga, mis tähendanuks, et kõik Euroliigas mängivad mehed ei oleks saanud oma riigi koondist esindada või pidanuks selle nimel loobuma klubimängust. FIBA teatas aga kolmapäeval, et  valikmängud nihutatakse päeva võrra edasi, neljapäevalt reedele.

See tähendanuks aga seda, et Euroliiga muudab samuti oma kalendrit ning klubipalluritele jääb piisavalt aega, et koondistega liituda. Seda aga esialgu ei juhtunud. Siiski loodavad mõned Euroliiga klubide juhid, et FIBAga jõutakse kompromissile, FIBA teatas, et kuldne võimalus on maha magatud. 

Eesti kuulub MM-valiksarjas samasse alagruppi Kreeka, Suurbritannia ja Iisraeliga. Värske muudatuse tõttu muutus ka üks Eesti mängupäev, sest kui esialgselt oleks meie koondis alustanud valikturniiri Iisraeli vastu 23. novembril, siis nüüd tehakse seda 24. novembril. Kolm päeva hiljem võõrustatakse Tallinnas Suurbritannia meeskonda.

MIS ON KORVPALLISÕDA?

FIBA ja Euroliiga vaheline konflikt köeb juba alates 2015. aastast, mil FIBA soovis eurosarjade süsteemi ühtlustada ja kontrolli Euroliiga üle enda kätte saada, kuid see neil ei õnnestunud ning Euroopa tippklubid jätkavad tänaseni Euroliigas mängimist.

FIBA lõi vastukaaluks Meistrite liiga nime kandva turniiri, ähvardades ühtlasi Euroliigas oma klubid välja pannud rahvuskoondised oma tiitlivõistlustelt eemale jätta. Kuna selline samm tähendanuks näiteks EMi pidamist ilma kõigi Euroopa tippmeeskondadeta, jäi ähvardus viljatuks ja tänavuselt EMilt kedagi ei eemaldatud.

Ülejärgmisel aastal peetava MMi valikmängudeks kehtestas FIBA aga uue kalendri, kasutades koondisemängudeks hooaja keskel nädalavahetusi, mil klubikohtumisi ei peeta. Seepeale teatasid nii NBA kui ka Euroliiga, et ei kavatse oma mängumehi koondiste juurde enam lubada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles