Montreali olümpiastaadion – kõige suurema ülekuluga olümpiaareen

Kalle Voolaid
, spordiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiapark linnulennult, poolik torn on staadioni kõrval selgelt äratuntav.
Olümpiapark linnulennult, poolik torn on staadioni kõrval selgelt äratuntav. Foto: Boriss Svetlanov/Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum

1976. aasta Montreali olümpiamängud olid mitmes mõttes erilised. Need olid esimesed Kanadas toimunud mängud, need olid esimesed suvemängud, kus korraldajamaa jäi kuldmedalita, ja mis ehk eriti tähelepanuväärne – nendest kujunesid kõige rohkem eelarvele ülekulu tekitanud mängud olümpiamängude ajaloos.

Tagantjärele arve kokku lüües on eksperdid jõudnud arusaamisele, et olümpiakorraldusega osati Montrealis hankida koguni 720 protsendi suurune ülekulu. Lisaks tekitati endile eri hinnanguil ligi 1,5 miljardi USA dollariline võlg, mille tasumine kestis 2006. aastani!

Ometi olid unistused olnud ilusad. Uskusid ju korraldajad alul, et jäädakse kui mitte plussi, siis vähemalt nulli, ning Montreali toonane legendaarne linnapea Jean Drapeau kinnitas uhkelt: tõenäolisus, et mängud ajavad eelarve lõhki, on sama tilluke kui võimalus, et meesterahvas suudab lapse sünnitada...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles