FIFA president: jalgpalli pole võimalik videokordusteta enam ette kujutada

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuniku kasutada olev videokorduste süsteem Copa Libertadoresil.
Kohtuniku kasutada olev videokorduste süsteem Copa Libertadoresil. Foto: JUAN MABROMATA/AFP/Scanpix

Kas järgmisel aastal Venemaal peetaval jalgpalli MMil kasutatakse esimest korda videokohtunike abi? FIFA juht Gianni Infantino on kahe käega idee poolt, maailma jalgpalli katuseorganisatsiooni peakohtunik Massimo Busacca kardab aga, et tehnoloogia võib anda alale surmahoobi, vahendab Forbes.

«Päeval, mil me arvame, et tehnoloogia asendab inimlikud otsused, hukkame me jalgpalli. Me tapame kohtuniku, me tapame kõik,» rääkis Busacca Inidas peetud kohtunikekoolitusel. «Tehnoloogia nagu mikrofon või kaamera ei saa asendada inimese otsuseid.»

Bussaca ei ole tegelikult videokohtuniku kasutamise tulihingeline vastane, vaid ta rõhutab, et tehnoloogia on alles lapsekingades. «Pean ausalt ütlema, et on asju, mida kohtunikel on väga keeruline näha. Võib juhtuda, et MMil tekivad olukorrad, mis rikuvad mängu ja terve turniiri. Aga samas peame me jätkuvalt õpetama kohtunike ja aitama neil oma taset väljakul tõsta,» sõnas šveitslane. «Tehnoloogia võib mängida suurt rolli mõne mängusisese skandaali elimineerimisel ja selles osas olen positiivne.» Bussaca arvates on kõige olulisem õpetada kohtunikele, kuidas mängu lugeda nii, et olla alati õigel ajal õiges kohas ning siis ei olekski videosilma abi vaja.

Infantino sõnas aga, et tema suurim mure on, kui inimkohtuniku eksimus määrab kogu turniiri saatuse. Seetõttu on tema videokohtunike kasutamise pooldaja, aga kas süsteem 2018 MMil ka tööle läheb, selgub alles tuleva aasta märtsis. «Kohtunikele tuleb pakkuda abi ja siin sekkubki tehnoloogia. Tegu on kindlasti sammuga edasi. Jalgpalli pole enam võimalik videokohtuniketa ette kujutada. See lahendab nii palju probleeme!» sõnas Infantino.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles