Matemaatika paljastab, kui surmkindel on Lewis Hamiltoni MM-tiitel

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton ees, Sebastian Vettel teda jälitamas - selline on MM-sarja üldseis.
Lewis Hamilton ees, Sebastian Vettel teda jälitamas - selline on MM-sarja üldseis. Foto: Sipa USA/Maggie Boyd/Scanpix

Lewis Hamilton kindlustab sel nädalavahetusel Mehhiko GP-l tõenäoliselt oma karjääri neljanda MM-tiitli. Kui kindel on «tõenäoliselt»? 104 juhul 112-st.

Matemaatika – kellele juba kooliajast sõber, kellele vaenlane, aga enamasti väga kasulik töövahend. Näiteks on Autoweeki statistikud käinud läbi kõik võimalikud permutatsioonid sel nädalavahetusel ees ootavast Mehhiko GP-st. On kokku 112 erinevat moodust, kuidas MM-sarja 66 punktiga juhtiva Hamiltoni ja tema ainsa ohustaja Sebastian Vetteli duell võib Mexico City’s lõppeda ning 104 neist tähistavad britile MM-tiitlit.

Millised on need kaheksa varianti, kuidas Sebastian Vettel võib oma MM-unistuse elus hoida? Neist kuus eeldavad, et sakslane lõpetab võistluse esikohal – siis võib Hamilton olla maksimaalselt kuuendal kohal, et MM-sarjas säiliks mingigi pinge. Juhtub Vettel aga lõpetama teisena, peab Hamilton jääma kümnendaks või üldse punktideta.

Autoweek on oma tabelis välja toonud 111 erinevat lõppvarianti, kuid tegelikult on veel üks võimalik lahendus: võistlus katkestatakse ja välja jagatakse vaid pooled punktid. Sel juhul on Hamilton olenemata tulemusest samuti maailmameister.

Olgu välja toodud veel üks statistikakild, mis illustreerib, kui keeruline on Vetteli seis? Isegi kui Hamilton hooaja viimased kolm etappi katkestab, peab sakslane võtma minimaalselt (!) kaks esikohta ja korra lõpetama teisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles