Iisrael saavutas FIFA-s Palestiina üle seljavõidu

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina jalgpalliliidu president Jibril Rajoub.
Palestiina jalgpalliliidu president Jibril Rajoub. Foto: MICHAEL BUHOLZER/AFP/Scanpix

Iisraeli ja Palestiina konflikt Jordani jõe Läänekaldale rajatud uusasunduste osas oli täna arutlusel rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) nõukogus. Seljavõidu saavutas Iisrael.

Nimelt nõudis Palestiina jalgpalliliit, et Iisraeli alaliidu liikmelisus FIFA-s peatatakse seoses põhikirja rikkumisega. FIFA nõukogu otsustas seisukoha võtmisest loobuda ning tõdes, et Iisraeli ja Palestiina konflikti teema on «erakordselt kompleksne ja tundlik ning de facto asjaolude muutmiseks puudub valitsusvälistel organisatsioonidel nagu FIFA võimekus».

Palestiina argumendid Iisraeli liikmelisuse peatamise – sel juhul ei saaks Iisraeli koondised ega klubid osaleda mistahes rahvusvahelistel võistlustel – nõudmisel olid järgmised: 1) FIFA põhikiri keelab alaliidul korraldada võistlusi teise riigi territooriumil ilma viimase nõusolekuta, 2) Läänekalda asundused on 2016. aastal vastu võetud ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni 2334 alusel illegaalsed ning Iisrael on selle okupeerija, 3) Läänekalda uusasunduste klubid osalevad Iisraeli meistrivõistlustel, 4) Seega rikub Iisrael FIFA põhikirja ja tema liikmelisus tuleb peatada.

FIFA avaldas pärast tänast nõukogu istungit teate, kus seisis: «Arvestades, et Läänekalda lõplik staatus on asjaomaste rahvusvaheliste seadusandjate otsustada, leiab FIFA nõukogu, et FIFA peab, vastavalt oma põhikirjas äratoodud põhimõttele, jääma poliitilistes küsimustes neutraalseks.».

Iisraeli jaoks on FIFA säärane otsus suur diplomaatiline võit. Iisraeli välisministri esindaja Emmanuel Nahshon postitas FIFA teate järel Twitterisse säutsu: «Palestiina Iisraeli-vastased katsed politiseerida sporti kukkusid FIFA-s läbi. Jibril Rajoub (Palestiina jalgpalliliidu juht - toim) - õige viis on läbirääkimised, mitte alatud trikid.»

Iisraeli ja Palestiina jalgpallikonflikti eelmine suur episood leidis aset 2015. aasta FIFA kongressil, kus Palestiina nõudis esmalt Iisraeli FIFA-st väljaviskamist, aga loobus kongressi jooksul ettepanekust, avaldades lootust, et probleemidele leitakse lahendus. Rajoub ja Iisraeli alaliidu juht Ofer Eini vahetasid ka käepigistuse.

Kuigi Iisrael paikneb tervenisti Aasia mandril, kuulub sealne jalgpalliliit Euroopa konföderatsiooni (UEFA), sest Aasia konföderatsioon otsusta ta 1974. aastal häältega 17:13 oma võistlustelt eemaldada. Põhjuseks mitmete Aasia riikide keeldumine Iisraeliga mängimast. Alates 1991. aastast kuulub Iisrael UEFA-sse, aga pole seejärel kordagi jõudnud ei EM- ega MM-finaalturniirile.

Palestiina jalgpalliliit võeti FIFA liikmes 1998. aastal. Seejärel on meeskond kvalifitseerunud ühele suurturniirile - 2014. aasta Aasia meistrivõistlustele, kus langeti konkurentsist alagrupiturniiri järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles