Postimehe video: FC Flora võitis klubi ajaloo 11. Eesti meistritiitli

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 35. vooru viimases kohtumises alistas FC Flora kodus 2:0 Tartu Tammeka ja tagas sellega klubi ajaloo 11. Eesti meistritiitli, sest enne viimast vooru edestatakse lähimat jälitajat, FC Levadiat, kuue punktiga (89 ja 83).

Kuna Levadia oli eile piirdunud Narvas sealse Transi vastu 0:0 viigiga, piisas Florale täna Tammeka vastu samaväärsest tulemusest. Aga võeti võit. Flora asus juhtima 8. minutil, kui kohtumise eel rohevalgete fännidelt hooaja lemmikmängija auhinna vastu võtnud Zakaria Beglarišvili nurgalöögi suunas peaga väravasse meeskonna kapten Brent Lepistu.

Järgnes enam kui tund aega üpris ilmetut jalgpalli, kus üks meeskond (Tammeka) väga ei suutnud ja teine (Flora) väga ei ponnistanud, vaid hoidus liigsete riskide võtmisest. Flora fännide laulu «On ainult üks Eesti meister!» vallandamiseks oli vaja ka teist väravat ning see sündis 73. minutil, kui Tammeka värava alanurka leidis tee Joonas Tamme kauglöök. See viseeris tiitlivõidu lõplikult.

Flora jaoks on tegu klubi 11. Eesti meistritiitliga ning teisega viimase kolme ja neljandaga viimase kaheksa hooaja jooksul. Kui rivaalid FC Levadia, tiitlikaitsja FC Infonet ja Nõmme Kalju värbasid kõik hooaja eel ja käigus rohkesti leegionäre, usaldas Flora, nagu neile tavaks, Eesti noormängijaid, kes osutusidki Premium liiga 2017. aasta hooaja tugevaimaks koosluseks.

Flora kaotas küll hooaja-eelses superkarikafinaalis Infonetile 0:5, ent suutis Premium liiga kahes esimeses voorus teha Levadia ja Kaljuga 1:1 viigid. Sellele järgnes 14-mänguline võidu- ja 24-mänguline kaotuseta seeria, millega haarati Premium liiga kindlalt enda kontrolli alla.

Kalendriloosi tõttu oldi augusti lõpus ja septembri alguses silmitsi väga keerulise olukorraga, kui vahetult nii enne kui ka pärast koondisepausi tuli nelja päeva jooksul kohtuda Infoneti ja Kaljuga. Mõlema vastu oli Flora saldoks võit ja kaotus, mis lubas Levadia ohtlikku lähedusse. 30. septembri 2:2 viik Viljandis sealse Tulevikuga tähendas, et lahenduse nihkumine hooaja viimase vooru kohtumisesse Levadia – Flora oli ühe rohevalgete eksimuse kaugusel, aga seda ei tulnud.

Oktoobrikuise koondisepausi järel alistas Flora esmalt 3:0 Pärnu Vapruse, siis 7:0 Transi ja täna 2:0 Tartu Tammeka. Järgmise laupäeva kohtumises on Kadriorus mängus au ja uhkus, aga mitte Eesti meistritiitel.

Meistritiitliga tagas Flora koha Meistrite liiga hooaja 2018-19 eelringides, mis on varasemast väärtuslikum, sest kõigile Euroopa meisterklubidele antakse järgmisest hooajast teine katse ehk Meistrite liigast väljalangemise korral jätkub eurohooaeg igal juhul ka Euroopa liigas.

ENNE MÄNGU

Eesti meistriks võib Flora tulla nii täna, nädala pärast kui ka üldse mitte. Kui täna Tammekale kaotatakse, selgub meister 4. novembril viimases voorus Flora ja Levadia omavahelises mängus. Igal juhul läheks Flora siis viimase vooru matšile vastu liidrina ja talle piisaks sel juhul klubi ajaloo 11. meistritiitli tagamiseks ka viigist.

Kui aga nii juhtub ja viimase vooru kohtumise võidab Levadia, saavad nemad oma 10. meistritiitli, sest võrdse punktisummaga lõpetamise korral on eelis Levadial. Nimelt viis Eesti Jalgpalli Liit (EJL) käimasoleva hooaja eel meistriliiga juhendisse sisse muudatuse. Varem selgunuks võrdsete punktide korral meister lisamängus, ent nüüd juhend seda võimalust ette ei näe, vaid esimese asjana vaadatakse omavahelisi kohtumisi. Seal oleks eelis Levadial, sest senised kolm omavahelist mängu on kõik lõppenud viigiga.

Pärast iseseisvuse taastamist on Flora Eesti meistriks tulnud kümme ja Levadia üheksa korda, klubide viimased meistritiitlid pärinevad vastavalt 2015. ja 2014. aastast. Peale nende on meistrikarika saanud pea kohale tõsta veel vaid viis klubi – FC Lantana, Tallinna Norma, FC TVMK, Nõmme Kalju ja mullu meistriks kroonitud Infonet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles