Olümpiahõbedast freestyle-suusataja rääkis kapist välja tulemisest: nutsin X-mängude parklas

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gus Kenworthy
Gus Kenworthy Foto: Mike Stobe/AFP/Scanpix

Kui naiste freestyle-suustamises kuulub ainsa sportlasena nii pargi- kui ka rennisõidus maailma tippu Kelly Sildaru, siis meeste seas suudab sama Gus Kenworthy, kes võitis 2016 X-mängudel mõlemal alal hõbemedali. Mehel on kodusel auhinnariiulil ka 2014. aasta Sotši olümpiamängude hõbemedal. Märgilise tähtsusega oli 26-aastasele ameeriklasele ka 2015. aasta – siis tunnistas Kenworthy esimest korda avalikult, et on gei.

«Kapis olles tundub sealt väljatulek üha hirmsama ja hirmsama asjana. Sa mängid oma peas läbi võimalikest halvima stsenaariumi. Ma mäletan, et istusin X-mängude parklas oma autos ja nutsin. Ütlesin oma agendile, et ma ei taha seda enam teha. Ma ei taha tegeleda spordialaga, kus ma ei saa olla mina ise ja mis paneb mind enda pärast häbi tundma,» rääkis Kenworth BBC-le antud videousutluses.

«Ma kuulsin pidevalt kuidas mu sõbrad ja teised alaga tegelevad inimesed ütlesid asju, mis olid homofoobseid ning mis lükkasid mind veel sügavamale kappi,» jätkas Kenworthy. «Lumelauasõitjad kutsusid meid võistlustel suusapededeks ja see ajas mind endast välja, sest ma mõtlesin, et, jumal hoidku, kui ma peaks kunagi kapist välja tulema, siis minust saaks selle stereotüübi kehastus ja ma ei teadnud, mida see tähendaks.

Iga kord, kui midagi võistlusel pahasti oli – oli selleks ilm, rada või kohtunike töö, siis ütlesid kõik, et «see on nii gei» või «too on nii gei». Ja ma mõtlesin, et issand, see ei ole üldse, mida see sõna tähendab.»

Kenworthy on üks freestyle-suusatamise armastatumaid isikuid – näiteks saavad temaga suurepäraselt läbi ka Sildarud. Ometi oli ta mures, ega otsus oma saladus avalikuks teha karjäärile hetkega kriipsu peale ei tõmba. «Terve meie spordiala on üles ehitatud imidžile ja isiksustele – kes on su jälgijad sotsiaameedias, kes on su sponsorid, kuidas sa end ise presenteerid. Ma ei tahtnud seda kõike lihtsalt minema visata. Kartsin, et väljatulek muudab seda kõike halvemaks, et ma kaotan fänne ja toetajaid, et mind hakatakse võistlustel karmimalt hindama. Ma reisin terve aasta koos nende tüüpidega ja nad on mõned mu lähimad sõbrad. Mulle tundus, et nad hakkavad äkki mind kartma või arvavad, et petsin neid kogu selle aja, kui koos hotellitube jagasime, ja nad põlgavad mu ära. Tundsin, et mul on palju kaotada ja ma mõtlesin, et ma reaalselt kaotangi kõik – ma kartsin seda.»

Lõpuks otsustas Kenworthy siiski kapist välja tulemise kasuks. 2015. aasta sügisel andis ta põhjaliku intervjuu ESPNi ajakirjale ning postitas selle kaanepildi Twitterisse. Juurde oli kirjutatud lühike sõnum: «Olen gei.»

«See oli hullumeelne. Reaktsioon minu väljatulemisele oli risti vastupidine sellele, mida ootasin. Ma olin valmistunud halvimaks. Tegin isegi pildi sellest, kui palju mul sotsiaalmeedias jälgijaid oli, sest ma arvasin, et see number hakkab langema. Ütlesin endale, et isegi kui minu kõrvale jäävad vaid pere ja sõbrad, kui kõik teised minust eemale pöörduvad, siis kõik, mida ma vajan ongi need inimesed, kellele ma olin seda varem öelnud ja kes mind toetasid. Aga kõik läks vastupidi – ma postitasin selle kaanepildi, säutsusin ja järsku lõpetas mu telefon töötamise, sest see läks lihtsalt hulluks. Ma sain palju kõnesid. Teised alaga tegelevad inimesed, kes olid varem nalja teinud ja mind geiks või lillaks kutsunud, helistasid mulle ja ütlesid, et nad paluvad andeks, nad ei teadnud ja kui nad oleks teadnud, poleks nad kunagi nii öelnud ... Ma olin neid vabandusi kuuldes pisarais.

Ma saan sellest ajast saati iga päev noortelt sõnumeid ja New Yorkis või Los Angeleses tulevad inimesed tänaval minu juurde ja ütlevad, et see artikkel läks neile hinge, see aitas neil iseendaga leppida, kapist välja tulla, aitas nende vanematel seda aktsepteerida või kellelgi teisel neist aru saada.»

Kenworthy sõnul on tal lisaks emotsionaalsele heaolule olnud otsusest ka finantsiline kasu. Kuigi ameeriklane ei saa olla selles kindel, usub ta, et mitmed sponsorid on talle olümpiatalve eel selja taha tulnud just seetõttu et ta tegi oma seksuaalsuse avalikuks. «Algul ma ei teadnud, kuidas sellesse suhtuda. Mõtlesin, et kas see on halb, et ma selle pärast sponsoreid juurde saan. Aga siis otsustasin, et mind tegelikult ei huvita, sest ma elan nüüd elu iseendana. Kui mingi bränd tahab minuga seepärast koostööd teha, siis tahan minagi nendega töötada, sest nad on otsustanud toetada geisportlast. Ma arvan, et see on suurepärane sõnum kõigile noortele sportlaste, kes on veel kapis,» rääkis Kenworthy.

Kenworthy võitis Sotši olümpiamängusel pargisõidus hõbemedali.
Kenworthy võitis Sotši olümpiamängusel pargisõidus hõbemedali. Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS

Ameeriklane loodab, et ta võidab Pyeongchangist karjääri teise olümpiamedali – osalt enda nimel, aga samas ka kogu LGBT-kogukonnale. Mida soovitab suusataja aga neile homoseksuaalsetele sportlastele, kes pole veel sellest maailmale või isegi lähedastele rääkinud?

«Ma saan teie hirmudest aru. Need on ehtsad ja nende sisu põhineb reaalsusel. Mul olid needsamad hirmud. Aga sa mõtled need alati suuremaks, kui on tegelikkus. Aastal 2017. on see maailmas rohkem aktsepteeritud, kui oskasin oodata. Minu lugu, kui ma tulin välja oma karjääri tipus ja alal, mis ei pruukinuks olla väga vastuvõtlik, aga mind võeti vastu, ma loodan, et see on teistele kapis olevatele sportlastele julgustuseks,» rääkis Kenworthy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles