Revolutsioon kergejõustikus: MM- ja OM-normid kaovad (1)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste 100 ja 200 meetri jooksu maailmarekordi omanik Usain Bolt 2017. aasta kergejõustiku MMil Londonis.
Meeste 100 ja 200 meetri jooksu maailmarekordi omanik Usain Bolt 2017. aasta kergejõustiku MMil Londonis. Foto: JOEL MARKLUND/imago/Bildbyran/Scanpix

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) asub välja töötama kontseptsiooni, mille tulemusena kaovad MMi ja OMi normatiivid ning tiitlivõistlustele pääsemise aluseks on maailma pingerida, mis moodustub tennisest ja golfist tuttava meetodi põhjal.

IAAFi plaani kohaselt pole juba 2019. aastal Dohas (Katar) toimuvale MMile ja 2020. aasta Tokyo suveolümpiamängudele pääsemiseks vaja täita konkreetset normi, vaid kvalifitseerumine toimub maailma edetabeli alusel, sest IAAF soovib, et kergejõustiklased tegeleksid hooaja jooksul võistlemise, mitte tiitlivõistlusteks valmistumisega.

«2018. aastal alustav IAAFi maailma edetabel (ing k IAAF World Rankings) hakkab vedama ja kujundama ülemaailmset võistlussüsteemi, sealhulgas MMile ja OMile kvalifitseerumist,» sõnas IAAFi president Sebastian Coe. «Esimest korda meie spordiala ajaloos on sportlastel, ajakirjandusel ja fännidel selge arusaam võistluste hierarhiast, mis võimaldab kõigil läbi terve hooaja jälgida loogilist teekonda tippsündmuse ehk tiitlivõistluste suunas.»

Sportlaste koha IAAFi edetabelis määrab kogutud punktisumma. Teenitud punktide arv sõltub mitte ainult tagajärjest, vaid ka saavutatud kohast ja võistluse tähtsusest. Seega kui seni maksid Teemantliiga etapil ja näiteks Kohila staadionil visatud odakaar pikkusega 83.00 tiitlivõistlustele pääsemise mõttes sama hinda, siis edaspidi mitte. Täpne süsteem kinnitatakse 2018. aasta esimeses kvartalis, lisas IAAF.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles