Paradiisi paberid paljastasid ka Hamiltoni petuskeemi (3)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton oma eralennuki võlusid nautimas.
Lewis Hamilton oma eralennuki võlusid nautimas. Foto: XPOSUREPHOTOS.COM/Scanpix

Maailma vapustab praegu Paradiisi paberite skandaal, mille sisuks on rikkurite skeemitamised maksuparadiisides, et nõnda maksude tasumisest kõrvale hiilida. Puutumata ei jää ka spordiilm – näiteks Lewis Hamilton sahkerdas maksudega oma 19 miljonit eurot maksnud eralennuki puhul.

The Guardian kirjutab, et Paradiisi paberite keskmes olev raamatupidamisfirma EY ja Appleby sõlmis oma klientide nimel eralennukitele fiktiivseid rendilepinguid. Sisuliselt rentisid inimesed, nende seas ka Hamilton, läbi Neitsisaartel ja Mani saarel paiknevate firmade iseendale kuuluvat lennukit ning pääsesid seeläbi märgatava maksusumma – vormelituusa puhul 3,7 miljonit eurot – tasumisest.

Hamilton ise uurimise all ei ole. Nüüdse neljakordse F1-maailmameistri sõnul andis ta oma juristile käsu lepinguid uurida ning sai vastuseks, et kõik on reeglitepärane. Vormelitäht ise oma erinevate ettevõtmiste igapäevaasjadesse ei sekku ja usaldab oma nõunike. Küll aga asub Suurbritannia maksuamet selliste skeemitamiste seadusepärasust analüüsima.

Lisaks lennukile importis Hamilton läbi Mani saare koduriiki ka 1,9 miljonit eurot maksnud autoelamu, milles ta GP-etappidel tihti ööbib. Hamilton on tuntud kui oma 150 miljoni euroni küündiva varanduse kiiv kaitsja – tema leping Mercedese tiimiga on sõlmitud läbi Guernsey saarel asuva firma ning britt on viimase 10 aasta jooksul oma elupaigaks märkinud Šveitsi ja Monaco, kus on Suurbritanniast märgatavalt madalam tulumaks.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles