Poksiäss Fury võib Briti antidopingu pankrotti ajada

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trson Fury matšis Vladimir Klitškoga.
Trson Fury matšis Vladimir Klitškoga. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Kui viimased kaks aastat poksiringist eemal olnud Tyson Fury otsustab kohtusse kaevata Suurbritannia antidopinguagentuuri (Ukad), ähvardab viimast pankrot, kirjutab BBC.

Fury viimaseks matšiks on jäänud 2015. aastal toimunud lahing Vladimir Klitškoga, kus kohtunike otsusel triumfeerinud inglane võttis endale kõik vastasele kuulunud maailmameistrivööd. Sealt edasi läks mehele aga kõik allamäge – Ukad andis teada, et tema antud dopinguproovist leiti keelatud stereoidi jälgi.

Fury ja temaga koos karistada saanud nõbu Hughie süüd omaks ei võtnud. Sportlaste väitel sattus keelatud aine nende organismi, kuna nad sõid kastreerimata metssea testoreroonirikast liha. Paar kuud hiljem karistus küll ajutiselt tühistati, kuid selleks hetkeks oli Fury langenud juba depressiooni ning jäänud vahele kokaiini tarvitamisega. Peagi võeti talt seetõttu ära ka kõik tiitlivööd ning tema sportlaslitsents peatati.

Sellest ajast saati on poksija üritanud õigust välja nõuda kohtus. Mitte ainult ei väida ta, et karistada sai süütu mees, aga Fury esindajad on seadnud kahtluse alla ka Ukadi kasutatud tõendusmaterjali reeglitelevastavuse. Vägikaikavedu on kestnud juba kaks aastat ning BBC väidab, et agentuuris on hakanud levima kartused, et Fury võib kohtuasja võita.

Nimelt peljatakse, et Fury võib õigeks mõistmisel Ukadilt hakata nõuda saamata nende süül jäänud tulu. Poksija pole ringis käinud kaks aastat, mis raskekaallasele tähendab umbes nelja matši. Fury keskmine teenistus on üle viie miljoni euro võitluse kohta ehk ümmarguselt käib jutt 20 miljonist eurost. Ukadi aastaeelarve on aga vaid üheksa miljonit eurot. Sisuliselt oleks Ukadil sel hetkel kaks varianti - uksed sulgeda või loota riiklikule toele. Väidetavalt on selle sõnumiga juba ka ministeeriumis käidud. Kuidas kohtumised kulgesid, keegi ei kommenteeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles