Galerii: Soome tegi igakülgselt ebaõnnestunud Eestile kõva säru

Ott Järvela
, Helsingi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti meeste jalgpallikoondis kaotas Helsingis peetud maavõistluses 0:3 Soomele. Vahet pole, et tegu polnud valikmänguga. Keda see lohutab või mida see vabandab? Soome käest konkreetselt tappa saada – üles ei jäänud ainsatki «aga» ega «kui»’d – on alati ebameeldiv.

Kusjuures kolakas võinuks olla piinlikumgi, sest 3:0 värava järel luhtas Soome kolm väga head šanssi skoori suurendada. Seega kuni järgmise trehvamiseni kuuluvad tögamisõigused nüüd tervenisti Soomele.

Miks nõnda läks? Miks sai Eesti meeskond oma 2017. aasta suurima kaotuse Soome käest, kelle mängijate valik on meie omast kõvem, ent kindlasti mitte võrreldav Belgia, Kreeka, Horvaatia või Bosnia ja Hertsegoviinaga, kelle kõigiga on Eesti tänavu väärikalt mänginud? Mitte tingimata võitnud või viigistanud, aga viisakalt mänginud.

Valikmängudes keskendumisraskusi reeglina ei kohta, maavõistlustes aga küll. Mäletame ju hästi, kuidas Horvaatia tuli märtsis lõdva jalaga Lillekülla ja lahkus 0:3 kolakaga. Eestit ei saanud täna süüdistada vastase alahindamises või ükskõiksuses, aga nappis meelekindlust. Seda masohhismi piire kompavat soovi end jälgis ja külmas ilmas kunstmurul jalgpalli mängides nautida.

Soomel seda jagus. Vahet pole, et pea kõigi Soome spordisõprade tähelepanu oli samal ajal mõned kilomeetrid eemal toimunud Soome – Venemaa jäähokimatšil (lõppskoor 3:2 Soome kasuks) ja mängust ei tehtud isegi teleülekannet. Soome mängijad põlesid tahtest jätkata septembris alustatud ilusate tulemuste seeriat, mille käigus oldi jagu saadud Islandist ning viigistatud Horvaatiaga. Eesti meeskonna esituses säde puudus ja sellest piisas.

«Väga-väga sitt mäng, kui lühidalt kokku võtta. Vastane oli igas elemendis parem – liikuvam, tugevam, palliga enesekindlam ning edukam üks-üks duellides ja teiste pallide võitmises. See 0:3 kaotus näitas väga selgelt ära, et kui mängime natukenegi kehvemini või ei ole palliga piisavalt enesekindlad või avanemistel ennast salgavamad, ongi tulemus säärane,» võttis peatreener Martin Reim kohtumise kokku.

Kohtumise saatuse otsustasid viis minutit esimese poolaja keskel, kui Eesti mängijate juhtmed paaril korral kokku jooksid. 27. minutil kaotas Joonas Tamm nurgaduelli Pyry Soirile, kes sööstis trahvikasti ja sooritas terava nurga alt pealelöögi. Enar Jääger lasi palli jala alt läbi, Mihkel Aksalu polnud valmis ja pall oligi võrgus. Viis minutit hiljem oldi taas lohakad ja Robin Lod lõi 2:0.

Vastupidiselt oodatule ei usaldanud Reim algkoosseisu Flora ründajat Rauno Sappineni, vaid edurivis mängis Henri Anier. Kui pall temani jõudis, sai FC Lahti ründaja sellega üht-teist korda saadetud küll, ent võimalusi avanes paraku vähe, sest Eesti keskväljamäng oli kasin. Kuna eksperimentaalne keskpoolkaitseduo Ilja Antonov – Brent Lepistu ei suutnud end Soome vastu kehtestada, tuli mängida pikka palli. Täpsust aga nappis ja rünnakud luhtusid.

Reim ei kritiseerinud puuduliku ülesehituse ees mitte niivõrd keskvälja, kui keskkaitsjate kolmikut. «Vastase kaks ründajat suutsid meie tagumise kolmiku ära nullida. Käigud, mis ettepoole leiti, olid kokkulepitule risti vastupidised. Samas ma ei ütle, et kokkulepitu oleks tingimata toiminud, sest olime ka ründefaasis õnnetud. Igalt poolt lonkas, head energiat polnud. Kaotusseisu jäämise järel vajusime veelgi rohkem ära,» sõnas Reim.

Eesti kaks kõige teravamat hetke avapoolajal (ja terve mängu jooksul) ei tekkinud mitte enda ülesehituse, vaid Soome kingituse abi. Kahel puhul – esmalt patustas kapten Niklas Moisander, siis debütant Glen Kamara – anti Mattias Käidile ideaalne sööt vastase trahvikasti sisenemiseks.

Ainsa Eesti mängijana rahuldava hinde ausalt välja teeninud Käit mängis mõlemal puhul otsustavalt ja läks ambitsioonikale pealelöögile, aga Soome esiväravavahi Lukas Hradecky asemel põhirivistuses võimaluse saanud Jesse Joronen oli valmis ja tõrjus mõlemal puhul. Reimi avaldatud lootus, et Eesti suudab palliga mängus haarata initsiatiivi, oli täitumisest sama kaugel kui päevitamiseks paslik ilm Helsingist.

Teine poolaeg muutusi ei toonud. 54. minutil kasutas Lod ära Eest trahvikastis valitsenud segaduse ja lõi 3:0 värava. Peagi tabas Soome ka latti ning omas viimasegi pooltunni jooksul võimalusi, aga skoor enam ei kasvanud. Mõlemad peatreenerid tegid rohkelt vahetusi ja see, nagu ikka, lõhkus mängu rütmi ja voolavust.

Reimi ründavad muudatused – Sergei Zenjov sekkus vaheajal ja asus vasakule äärele ning Sappinenile sekkus viimaseks pooltunniks – mängule olulist mõju ei avaldanud. Lõpuvile kõlades säras tablool 0:3 kolakas. Vigade paranduseks on võimalus pühapäeval võõrsil Malta vastu. Oleks üpris narr muidu selget positiivseks liigituv koondiseaasta nõnda lõpetada.

Samas rõhutas Reim, et Soomelt saadud 0:3 kaotus ei muuda tema lähenemist matšile Maltale. Novembrikuised maavõistluste eesmärk number üks on proovida mängijaid, et tulevikus oleks valik laiem. «Kui mõtleksin ainult tulemuse peale, siis oleme järgmise aasta sügisel uue valikturniiri alguses täpselt samas seisus, mis praegu – mängijate ring on väike.»

Eesti koondis reisib reedel Helsingist Istanbuli kaudu Maltale, kellegi kohtuti viimati eelmise aasta augustis Pärnus, kui tehti 1:1 viik.

* * *

Soome – Eesti 3:0

Väravad: 27. Pyry Soiri, 32., 54. Robin Lod.

Eesti koosseis: Mihkel Aksalu, Ken Kallaste (46. Artur Pikk), Karol Mets, Enar Jääger, Joonas Tamm, Taijo Teniste; Mattias Käit (79. Sergei Mošnikov), Brent Lepistu (60. Artjom Dmitrijev), Ilja Antonov (60. Rauno Sappinen), Ats Purje (46. Sergei Zenjov), Henri Anier (84. Nikita Baranov).

Publik: 2190.

* * *

Enne mängu:

Eesti koondise peatreener Martin Reim avaldas 11-liikmelise koosseisu, kes algrivistuses väljakule jooksevad. Märkimisväärsemaks liigutuseks on Joonas Tamme asetamine keskkaitsesse Enar Jäägeri ja Karol Metsa kõrvale. Teadupärast lõi Tamm MM-valiksarja eelviimases kohtumises Gibraltari vastu kübaratriki.

Keskpoolkaitses alustavad kohtumist Ilja Antonov ja äsja FC Floraga Eesti meistrivõistlused võitnud Brent Lepistu. Ääreepoolkaitsjatena tegutsevad Mattias Käit ja Ats Purje. Tipuründes võtab koha sisse Henri Anier.

Kui eestlastel õnnestuks Soomet võita, siis lõppeks 90-aastane ootus Eesti jalgpalliajaloos. Nimelt suutis Eesti 1927. aastal saada jagu nii põhja- kui ka lõunanaabritest. Tänavusest aastast on Eestil kirjas väärtuslik 2:1 võit Läti üle.

Eesti koondise algkoosseis: Mihkel Aksalu, Ken Kallaste, Karol Mets, Enar Jääger, Joonas Tamm, Taijo Teniste, Ats Purje, Ilja Antonov, Brent Lepistu, Mattias Käit, Henri Anier. 

 

Ennusta kommentaaris: kuidas tänane mäng lõpeb? #eestikoondis #südamejapalliga

A post shared by Eesti jalgpall (@eestijalgpall) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles