WADA sai kolm kuud enne taliolümpia algust olulised dopingutõendid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopinguproov
Dopinguproov Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) sai Moskva dopingulaborist failid, mis võimaldavad tõsisemalt uurida Venemaa dopinguproovidega manipuleerimist. 

Eelmisel aastal avalikustas WADA, et dopinguproovidega manipuleerimisest sai aastatel 2011-2015 kasu üle 1000 Venemaa sportlase. Kättesaadud andmeid peetakse uurimise peamiseks tõendusmaterjaliks ning aitab Rahvusvahelisel Olümpiakomiteel (ROK) otsustada Venemaa sportlaste saatust Pyeongchangi olümpiamängudel.

Venemaa riiklik dopinguprogramm algas juba 2011. aastal ja kaarte segati isegi üliturvatud 2012. aastal Londoni suveolümpial - viie Londoni medalivõitja positiivsed dopinguproovid suudeti kinni mätsida. Raportis mainiti korduvalt ka endist spordiministrit Vitali Mutkod, kes oli ülisuure tõenäosusega toimuvast teadlik.

Positiivseid dopinguproove vahetati välja 2013. aastal Kaasanis toimunud suveuniversiaadil, 2013. aastal Moskvas peetud kergejõustiku MMil ja ka 2014. Sotši taliolümpial. Kui muidu oli pettus lahendatud päris osavalt, siis esines ka piinlikke möödalaskmisi - näiteks leiti kahe Venemaa naishokimängija dopinguproovist meeste DNA-d. Kuue uriiniproovi soolasisaldus oli ebareaalselt kõrge ja kahel oli see liiga madal - see oli ilmselge märk, et uriin on kas välja vahetatud või sellega muudmoodi manipuleeritud.

WADA sai toimunust aimu endise Moskva antidopingulabori juhi Grigori Rodtšenkovi abil. WADA raporti kohaselt tunnistas Rodtšenkov üles dopinguproovide täieliku hävitamise.

WADA andis Venemaa võimudele mõista, et parim lahendus dopinguprobleemide lahendamiseks on nendega «koostööd teha» ning et nüüd asjas veelgi kindlam olla, soovitakse pääseda Moskvas paiknevasse dopingulaborisse, kuhu siiani ligipääs on puudunud. Tõendid on uurimise üks osa, aga suurem ekspertiis tuleb läbi viia ka laboris.

«Venelased peaksid meiega koostööd tegema, otsima üles, mis laboris on, sellega leppima ning edasi liikuma. See oleks parim lahendus,» teatas WADA peadirektor Oliver Niggli BBC Spordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles