Malta peatreener kiitis Eestis tüli tekitavat noormängijate reeglit

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malta jalgpallikoondise pressikonverents
Malta jalgpallikoondise pressikonverents Foto: Ott Järvela

Eesti jalgpallikoondis kohtub pühapäeval võõrsil peetavas maavõistluses Maltaga, kelle peatreener Tom Saintfiet avaldas tänasel pressikonverentsil tugevat toetust Eesti Jalgpalli Liidu poliitikale, mis puudutab noormängijatele kodustel meistrivõistlustel võimaluse andmist.

«Oleme FIFA edetabelis alles 181. kohal kindlal ja ausal põhjusel. Aga Luksemburg alistas neljapäeval Ungari 2:1 ning Fääri saared on FIFA edetabelis 100 parema seas samuti kindlal põhjuse. Nende tulemuste taga pole ühe aastaga tehtud töö, vaid palju laiem kontseptsioon, mis algab nende väikeste jalgpalliriikide tippklubides tehtavast tööst. Kas nad annavad kohalikele noortele võimaluse või palkavad välismaalasi?» rääkis Malta peatreener Ta’ Qali staadionil enne meeskonna trenni antud pressikonverentsil.

Saintfiet on 44-aastane belglane, kelle karjäär on väga värvikas. Ta on töötanud Namiibia, Zimbabwe, Etioopia, Jeemeni, Malawi, Togo, Bangladeshi, Trinidadi ja Tobago koondiste peatreenerina. Samuti olnud lühikst aega Soome kõrgliigaklubi Rovaniemi Palloseura peatreener. Malta jalgpalliliit palkas ta peatreeneriks pärast ebaõnnestunud MM-valiksarja, kus koguti kõigest üks punkt. Saintfietilt oodatakse, et meeskond esineks oluliselt paremini järgmise aasta septembris algavas Euroopa Rahvuste Liigas.

Postimehe täpsustavale küsimusele, kas tema meelest on väikeste jalgpalliriikide ainuke võimalus koondisetasemel edu saavutamiseks kohalikes kõrgliigas oma noortele jalgpalluritele mänguaja andmine, vastas Saintfiet nii: «Jah. Noored vajavad võimalusi ja areneda saab ainult mängides. U19 või U21 koondise mängija vajab arenemiseks iganädalast mänguaega meeste jalgpallis. Kui ta seda ei saa, võib kaotsi minna tohutult hea talent, sest areneda saab ainult mängides.»

Saintfieti kriitika oli suunatud ilmselt Malta jalgpalli tendentsile, mida nägi tänavu suvel ka Lilleküla staadionil – Meistrite liiga esimeses eelringi kordusmängus FC Infoneti vastu kuulus Hibernians FC algkoosseisu koguni seitse välismaalast.

«Mul pole midagi välismängijate vastu, aga tegu peab olema kvaliteetsete jalgpalluritega. Maltal on väga head noored jalgpallurid – eelmises U21 EM-valiksarjas edestasime valikturniiril Lätit ja Moldovat, kogudes kolm võitu ja kaks viiki, ning eile tegi U21 meeskond igati viisaka esituse Türgi vastu, kui kaotas 0:1. Seega, talente on, aga kahjuks ei saa nad sageli võimalust klubitasandil areneda. Samas meie 36-aastane kapten Michael Mifsud (poolkaitsja on muuhulgas mänginud FC Kaiserslauternis, Lilleströmis ja Coventry City’s – toim) on ehe näide, et Malta suudab kasvatada heatasemelisi jalgpallureid,» sõnas Saintfiet.

Eestis on teatavasti teemaks KTM-reegel, mille alusel peab alates 2018. aastast kuuluma igas Premium liiga mängus iga klubi algkoosseisu kaks ning terve mängu platsil viibima üks klubis treenitud mängija ehk klubi enda kasvandik. Eesti Jalgpalli Liidu poolt noormängijate arendamise eesmärgil kehtestatud reegli suurimaks ja väga häälekaks oponendiks on olnud Nõmme Kalju.

Pühapäevane mäng on Saintfieti ametiaja esimene, milleks on valmistutud terve nädal. «Eesti mängib sirgjooneliselt ning on meist oluliselt jõulisem. Tean, et Malta eelmine valiksari nurjus ja tahan seda muuta. Tõsiselt heade tulemuste saavutamine võtab muidugi aega. Mõned mehed saavad pühapäeval võimaluse koondisedebüüdiks. Tuleb keeruline mäng, aga loodetavasti aitab Eesti meil head tulemust saavutada.

Kui seni mängis Malta asetusega 5-3-1-1, kus rõhk oli kaitsel. Tahan seda muuta. Muidugi peame olema endiselt väga organiseeritud, sest proovida mängida tika-takat ja kaotada iga mäng 0:8 oleks puhas lollus. Meie asetus Eesti vastu on 4-2-3-1, kusjuures neli mängijat on ründava suunitlusega, kelle eesmärk ja ülesanne on tekitada väravavõimalusi. Kui meil on pall, siis on olemas plaan, kuidas leida ruumi ja tekitada võimalusi.

Pärast Martin Reimi peatreeneriks asumist on Eesti meeskond muutunud väga sitkeks. Olen pühapäeval rahul, kui minu meeskond täidab neile seatud ülesandeid, näitav algusest lõpuni üles täielikku pühendumist ning tegutseb rünnakul mõtestatult. Tulemuse üle mul kontroll puudub ja selle kohta ma veksleid ei anna, sest jalgpallis võib ka siis kaotada, kui omad 90% mänguajast palli,» rääkis Saintfiet.

Malta – Eesti maavõistlus Ta’ Qali staadionil algab pühapäeval Eesti aja järgi kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles