Kommentaar: võõrsil löödud väravate reegel tuleb kaotada

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa ja Peruu tegi 0:0 viigi.
Uus-Meremaa ja Peruu tegi 0:0 viigi. Foto: ANTHONY PHELPS/REUTERS/Scanpix

Jalgpalli MMi valikturniiri play-off’i kuuest paarist (neli Euroopas ja kaks maailmajagudevahelised) kolmes lõppes avakohtumine 0 : 0 viigiga, sest ajale jalgu jäänud võõrsil löödud väravate reegel pani võistkonnad valima meelelahutuslikust aspektist võttes ebameeldivalt konservatiivse mänguplaani.

Võõrsil löödud väravate reegel sätestab, et kui kahe mängu kokkuvõttes on skoor viigis, pääseb edasi võistkond, kes lõi võõral väljakul rohkem väravaid. Näiteks kui võita kodus 1 : 0, aga kaotada võõrsil 1 : 2, on edasipääs olemas. Reeglit kasutati esimest korda hooajal 1965–1966 Euroopa klubijalgpalli toona tähtsuselt kolmanda võistluse, UEFA karikasarja mängudel. Eksperiment tunnistati edukaks ja see kehtib siiani enamikul jalgpallivõistlustel, mille formaat näeb ette kahemängulisi vastasseise.

Reegli sünnil oli laias laastus kaks põhjust: 1) ergutada võõrsil mängivaid võistkondi positiivsemale jalgpallile, 2) välistada võimalikult palju olukordi, kus kahe mängu järel on võitja selgumata (penaltiseeriate leiutamiseni oli toona veel mõni aasta aega) ning appi tuli võtta loos või kõigile osapooltele tülikas lisamäng neutraalsel väljakul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles