Galerii: vapper Rootsi kukutas Itaalia

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia jalgpallikoondis ei võida oma viiendat MM-tiitlit enne 2022. aastat, sest 2018. aasta MMil neljakordsed maailmameistrid ei mängi – play-off’i kordusmängus ei suudetud Milanos Rootsi vastu enamat 0:0 viigist ja kokkuvõttes kaotati skooriga 0:1.

Kohtumise esimese poolaja teemaks olid penaltid. Täpsemalt öeldes andmata jäänud penaltid, millest vähemalt üks tulnuks kindlasti määrata. Esmalt kukutati Rootsi trahvikastis Marco Parolo, ent Hispaania kohtunik Antonio Mateu Lahoz leidis, et puude polnud penaltiks piisav.

Järgmised kaks intsidenti sündisid Itaalia karistusalas ja seisnesid käega mängus, aga kohtuniku arvates polnud see kummalgi puhul tahtlik. Neljas penaltiolukord juhtus taas Rootsi karistusalas, kui kaitsja Michael Lustig rammis jalaga Andrea Darmiani. Kohtuniku hinnangul oli aga Darmian hetk varem palli käega mänginud, mis nullis Lustigi eksimuse. Korduste põhjal kohtunik tolles olukorras eksis.

Täpselt nagu esimene poolaeg, oli ka teine poolaeg väga võitluslik – tõeline mäng elu ja surma peale, kus ei kardetud end ohverdada ega keha räsida. Kummagi meeskonna organiseeritus polnud piisav vastase nullimiseks, aga enamvähem suudeti kaitses hakkama saada. Mida kauem Rootsi kaitse vastu pidas, seda enam hakkas Itaalia mängust kaduma distsipliin.

Viimase veerandtunni jooksul raiskas Itaalia lubamatult palju rünnakuid, proovides tarbetult ambitsioonikaid lahendusi (lootusetud kauglöögid, välisküljega tsenderdused). Kohtunik andis mängule viis minutit üleaega, mille jooksul teenis Itaalia kaks nurgalööki, mille tarbeks läks vastase karistusalasse ka väravavaht Gianluigi Buffon, ent mängu lisaajale viinud väravat lüüa ei suudetud.

Itaalia jääb MMil kõrvale esimest korda pärast 1958. aastat ja üldse kolmandat korda (esimesel, 1930. aasta MMil Itaalia ei osalenud). Kaks aastakümmet maailma tipus püsinud Buffoni jaoks oli tegu kõigi eelduste kohaselt koondisekarjääri viimase võistlusmänguga, tema koha Itaalia väravas võtab üle Gianluigi Donnarumma.

Koondisekarjäärile võivad joone alla tõmmata ka kogenud kaitsjad Giorgio Chiellini ja Andrea Barzagli. Itaalia järgmist peatreenerit – Gian Piero Ventura ametiaega põrumise järel kindlasti ei pikendata – ootab ees kõva ülesehitustöö, sest viimased kümme aastat on Itaalia mängu vundamendiks olnud just need kõvad kaitsjad (ja mõned nende kompanjonid samuti).

Rootsi jalgpallikoondise jaoks on 2018. aasta MM esimene pärast 2006. aastat, kui jõuti 1/8-finaali, kus kaotati 0:2 Saksamaale. Ning kindlasti algavad nüüd kohe spekulatsioonid, kas Rootsi meeskonna edu valguses mõtleb Zlatan Ibrahimovic ümber otsuse koondisekarjääri lõpetamisest...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles