Kumma hooaeg oli edukam? Suur kokkuvõte Kontaveidi ja Kanepi tenniseaastast

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepi (paremal) ja Anett Kontaveit on kuulunud maailma 30 parema naistennisti sekka - nii kõrgetasemelist duelli Eesti tennis varasemast ei tunne.
Kaia Kanepi (paremal) ja Anett Kontaveit on kuulunud maailma 30 parema naistennisti sekka - nii kõrgetasemelist duelli Eesti tennis varasemast ei tunne. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti särava tennisehooaja lõpetab Eesti Meedia Tennis Cup, kus 21. novembril lähevad vastamisi Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi. Mõlemal eestlannal on selja taga mälestusväärne hooaeg ning on puhtalt maitse küsimus, kumma hooaega pidada edukamaks – kes eelistab edu suurel slämmil, kes stabiilset edu WTA turniiridel.

KAIA KANEPI

  • ITF-i turniirivõite: 3
  • WTA turniiri finaale: 0
  • WTA turniiri võite: 0
  • Parim tulemus suurelt slämmilt: US Openi veerandfinaal
  • Teenitud auhinnaraha: 503 278 dollarit
  • Tõus WTA tabelis: 630 → 100

Kaia Kanepi teekond tagasi tipptennisesse algas tänavuse aasta juunis, mil ta võitis Saksamaa Essenis peetud ITF-i tenniseturniiri. Tol hetkel oli Kanepi naiste tennise edetabelis 630. kohal.

Tema järgmine turniir oli Wimbledonis, kus jõudis kvalifikatsioonis teise ringi. Edasi sõitis ta Bukaresti WTA-turniirile, kus pidi sel korral leppima vaid ühe kvalifikatsioonimänguga. Järgnes kodune ITF-turniir Päranus, mille Kanepi veenvalt ära võitis.

Ning siis algas 32-aastase Haapsalust pärit tennisisti suur tähelend USA lahtistel. Kvalifikatsioonis kolm vastast alistanud Kanepi kohtus põhitabeli avaringis itaallanna Francesca Schiavonega. Avaseti 0:6 kaotanud eestlanna suutis kaks järgmist setti numbritega 6:4 ja 6:2 võita ning teise ringi sammuda. Seal võitis ta belglanna Yanina Wickmayerit (6:4, 6:2) ning kolmandas ringis alistas ta jaapanlanna Naomi Osaka (6:3, 2:6, 7:5).

Pääsu nimel veerandfinaali kohtus Kanepi keevaverelise venelanna Daria Kasatkina. Tegu oli raske mänguga, mis Kanepi õnneks enda poole kaldus - 6:4, 6:4. Veerandfinaali jõudmisega pöördus kogu maailma tennisetähelepanu hetkeks eestlanna peale, sest viimati jõudis mõni naistennisist läbi kvalifikatsiooni veerandfinaali 36 aastat tagasi.

Kaheksa parema seas tunnistas Kanepi küll hilisema finalisti Madison Keysi paremust, kuid turniir läks tal üle ootuste hästi. «Muidugi ma võtnuks selle tulemuse vastu, kui keegi enne turniiri pakkunuks,» ütles New Yorgis paari nädala jooksul kaheksa duelli pidanud Kanepi pärast kaotust.

Järgmise võistluse tegi Kanepi Mosvkas Kremli karikaturniiril, kus alistas kvalifikatsioonis kolm vastast, kuid langes siis põhitabeli avaringis.

Oma hooaja viimase turniirivõidu teenis eestlanna Prantsusmaal ITF-i turniiril, kus alistas järjepanu viis vastast. Hooaja lõpetas ta Prantsusmaal Limoges'is, kus jõudis veerandfinaali.

ANETT KONTAVEIT

  • ITF-i turniirivõite: 1
  • WTA turniiri finaale: 3
  • WTA turniiri võite: 1
  • Parim tulemus suurelt slämmilt: Wimbledoni kolmas ring
  • Teenitud auhinnaraha: 598 203 dollarit
  • Tõus WTA tabelis: 121 → 27 → 34

21-aastane Anett Kontaveit tegi tänavusel hooajal tõelise läbimurde maailma tippude hulka. Ta mängis hooaja jooksul kokku 21 tenniseturniiril, teenides ka oma senise karjääri suurima võidu. Paraku ebaõnnestusid tal sel hooajal suure slämmi turniirid, kus ta võitis nelja turniiri peale kolm matši.

Hooaega Austraalia lahtistel alustanud Kontaveit kaotas kohe turniiri avamängu sakslannale Maria Sakkarile 0:6, 4:6. Kuid juba järgmisel turniiril Prantsusmaal sai ta kirja hooaja esimese turniirivõidu, kui alistas viis vastast Andrezieux-Boutheoni ITF-i turniiril. Kõrgetasemelisel WTA-turniiril Indian Wellsil jõudis Kontaveit läbi kvalifikatsiooni põhiturniirile, kuid langes siis põhitabeli teises ringis.

Kontaveidi aasta esimene suurem sähvatus toimus aprillis, kui ta jõudis 250 000 dollari suuruse auhinnafondiga Bieli WTA turniiri finaali. Ta kaotas seal tšehhitarile Marketa Vondrousovale 4:6, 6:7 (6).

Järgnes samuti edukas turniir Stuttgardis, kus Kontaveit võitis koos kvalifikatsioonimängudega kuus matši ning jõudis veerandfinaali, kus vandus alla skandaalsele Maria Šarapovale 3:6, 4:6.

Rooma WTA turniirilt jääb Kontaveidi hooaega meenutama maailma esireketi Anqelique Kerberi 6:4, 6:0 võitmine avaringis. Lõpuks jõudis eestlanna turniiril veerandfinaali, kus kaotas 2:6, 4:6 Simona Halepile.

Pärast Rooma turniiri tuli Kontaveit väljakule Prantsusmaa lahtistel, kus alistas avaringis Monica Niculescu 7:5, 6:1, kuid kaotas siis Garbiñe Muguruzale tasavägises mängus 7:6 (4), 4:6, 2:6

Ja siis oli aeg s-Hertogenboschi WTA turniiriks. Kontaveit jõudis seal finaali ning alistas venelanna Natalia Vihljantseva (WTA 74.) 6:2, 6:3 – see oli tema elu esimene WTA turniirivõit.

Sellele järgnes tema aasta edukaim suure slämmi turniir, kus ta teenis kaks võitu, kuid kaotas siis kolmandas ringis Caroline Wozniackile 6:3, 6:7 (3), 2:6.

Gstaadi WTA turniiril õnnestus eestlannal juba sel hooajal kolmandat korda murda finaali. Sel korral pidi ta aga tunnistama hollandlanna Kiki Bertensi 6:4, 3:6, 6:1 paremust.

***

Eesti suurepärane tenniseaasta kroonitakse 21. novembril Saku Suurhallis, kui Eesti Meedia Tennis Cup matšis kohtuvad Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi. Tule ja ela harukordsele võistlusele kohapeal kaasa! Osta pilet Piletilevist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles