Olümpia korraldajad on Põhja-Korea suhtes äraootaval seisukohal

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyeongchangi taliolümpia maskotid
Pyeongchangi taliolümpia maskotid Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Sports/Sipa USA

Pyeonchangi taliolümpia korraldajad ennustavad, et Põhja-Korea venitab viimase minutini oma osaluse kinnitamisega olümpiamängudel, vahendab Reuters. Taliolümpiamängude alguseni on jäänud 85 päeva.

«Oleme väga lootusrikkad ja ootame nende osalemist olümpiamängudel. Samal ajal teame, et nende võitlemise otsus võib tulla vägagi viimasel minutil,» rääkis Lõuna-Korea spordiminister Do Jong-hwan New Yorgis peetud olümpiamängude promoüritusel.

Sotši taliolümpiamängudel ei osalenud ühtegi Põhja-Korea sportlast, nüüd aga tagasid iluuisutajad Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik endale olümpiapääsme Oberstdorfis peetud kvalifikatsioonivõistlusel. Ilma Põhja-Korea spordijuhtide (ja eeldatavasti liider Kim Jong-Uni) otsuseta ei sõida sportlased aga kuskile. Taliolümpiamängud toimuvad kõigest 80 kilomeetri kaugusel riikidevahelisest piirist.

Veel hiljaaegu tegi spordiminister Jong-hwan Põhja-Koreale ettepaneku taliolümpiamängud koos. Do sõnul on Põhja-Korea suusakuurort Masikryong maailmaklassist võistluspaik, kus saaks väga edukalt korraldada ka olümpiamänge. Idee võimalikku teostust on ta arutanud ka Põhja-Korea ROKi delegaadi Jang Woongiga. «Loodetavasti suudame pinged maandada ning Põhja-Korea kaasamine aitaks sellele kaasa,» ütles Do.

Samuti loodeti moodustada olümpiamängudeks Lõuna - ja Põhja-Korea hoki koondnaiskond. Põhja-Korea aga ettepanekule ei vastanud. 

Põhja-Korea on taliolümpiamängudelt võitnud kaks medalit: kiiruisutaja Han Pil-Hwa 1964. aastal Innsbruckis naiste 3000 meetri distantsil hõbemedali ja lühiraja kiiruisutaja Hwang Ok-Sil 1992. aastal Albertvilleʼis naiste 500 meetri sõidus pronksi.

Suveolümpial on oldud palju edukamad: võidetud on 16 kuld-, 15 hõbe- ja 23 pronksmedalit. Mullu naasti Rio de Janeirost kodumaale seitsme medaliga, millest kaks olid kuldsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles