Norra suusatajad astusid olümpiakeelu saanud venelaste kaitseks välja (2)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby Otepää MK-etapil.
Martin Johnsrud Sundby Otepää MK-etapil. Foto: Tairo Lutter

Viimaste nädalate jooksul on kuuele Venemaa murdmaasuusatajale määratud eluaegne olümpiamängude keeld. Norra suusatajad Martin Johnsrud Sundby ja Find Håghorn Krogh tunnevad venelastele kaasa, sest tõendeid nende süü kohta pole avalikkus näinud.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) otsustas eelmisel nädalal Venemaa murdmaasuusatajate Aleksei Petuhhovi, Maksim Võlegžanini, Jevgenija Šapovalova ja Julia Ivanova tulemused 2014. aasta Sotši olümpiamängudel tühistada ning määras neile eluaegse olümpial osalemise keelu. Nädal varem karistati samamoodi Aleksandr Legkovi ja Jevgeni Belovi.

Karistused määrati tuginedes Richard McLareni dopinguraportile, mille kohaselt oli Venemaal Sotši olümpiamängude eel ja ajal kasutusel riiklik dopinguprogramm.

Küll aga ei kehti Venemaa sportlastele üleüldist võistluskeelu, sest selle määramine kuulub FISi ja WADA pädevusse. Enne Lahti MMi otsustas FIS neile võistluskeelu küll määrata, kuid see tühistati tänav 1. novembril. Ehk kõigi eelduste kohaselt stardivad olümpiakeelu all olevad venelased peagi algaval Ruka MK-etapil.

Norra suusataja Sundby hinnangul on olukord kokkuvõtlikult segane. «Meie seisame selle kõige keskel nagu idioodid. Mis päriselt toimub? Selge, et venelastel ei ole asjad korras ning see ei ole hea, kuid samuti on võimalus, et need sportlased ei ole mitte midagi valesti teinud. Loodan, et neid koheldakse ausalt,» ütles Sundby.

Ka Krogh on praegu avaldatud info põhjal venelaste poolel. «Kahetsusväärne, et süütuid sportlasi karistatakse. Sa ei ole mitte midagi teinud ning sind tiritakse põhja. See on liiga karm,» ütles ta ning lisas, et kui kellegi süü leiab tõestust, siis tuleb teda muidugi karistada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles