Eesti sõudja koges Islandi vetesügavustes maavärinat

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo järvesügavustest vaikselt pinna poole. tõusmas
Kaspar Taimsoo järvesügavustest vaikselt pinna poole. tõusmas Foto: Ants Stern

Eesti sõudmiskoondislane Kaspar Taimsoo (30) on seiklushimuline ning ei varja seda. Hiljuti naasis ta nädal aega kestnud puhkusereisilt, mis viis Rio olümpiapronksi sedakorda Islandi vetesügavustesse. Muuhulgas koges ta, mis tunne on olla vee all ajal, mil toimub maavärin.

Maavärinaid on Islandil pidevalt ning suur osa neist jääb inimestele märkamata. Omamoodi kogemus on maavärinaga kokku puutuda aga vee all. «Kuulsin vee all kõminat, hästi madalal toonil paugukesi,» kirjeldas Taimsoo, tehes häält, mida võib kõrvutada ülal korteris põntsuva bassikõlariga. Tunnistajaid, et tegu oli tõepoolest maavärinaga, sõudjal ei ole. «Olen üpriski kindel endas. Leppisime instruktoriga kokku, et midagi muud seal olla ei saanud.»

Selleks, et Islandile sukelduma minna, hakkas Taimsoo valmistuma juba suvel. Ta läbis Saaremaal neli päeva kestnud merekoolituse ning tegi Islandil lisaks veel ka kuivülikonna koolituse. Islandi tingimuste jaoks oli see hädavajalik. Märgülikonna tööpõhimõte on selline, et kalipso ja keha vahele tekkiv õhukene veekiht soojeneb kehasoojusega üles ning hoiab siis inimest soojas. Islandi liustikelt sulav vesi on aga kohati vaid kaks kraadi soe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles