Mis on hobitennisisti ning Kanepi-Kontaveidi suurim erinevus?

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepi treening Saku suurhallis
Kaia Kanepi treening Saku suurhallis Foto: Mihkel Maripuu

Miks on Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi paremad tennisistid kui niisama hobikorras palli taguvad Jüri või Mari? Suures plaanis ikka lugematute treeningtundide tõttu. Kui aga oleks vaja näpuga näidata ühele kohale, kus profid harrastajatest pika puuga paremad on, siis on selleks jalgade töö.

Sellisele järeldusele jõudis oma TTÜ rakendusfüüsika bakalaureusetöös tennisetreener Ainar Levandi. Noormehe eesmärk oli analüüsida, miks on algajate mängijate eeskäelöögi efektiivsus nõnda palju madalam kogenud mängijatest. Läbi põhjaliku analüüsi jõudis Levandi järelduseni: «Löögiks kasutasid efektiivselt jalgu ainult kogenumad mängijad. Seda tõendas asjaolu, et keha liikumiskiirus oli kogenud mängijatel ligikaudu 40 protsenti kõrgem.

Vähekogenud mängijad ei suutnud kasutada löögiks kõiki kehaosi korraga ja kasutasid löögiks rannet ebaefektiivselt. Kui kogenud mängijatel olid kõikide segmentide kiirused võrdselt esindatud, siis madalama tasemega mängijatel oli mõne segemendi kiirus oluliselt väiksem.

Suurim erinevus kogenud ja vähekogenud mängijate vahel tekkis hoovõtu faasis, kus paremad mängijad suutsid kogu keha liikumisega palli tabamispunkti ette näha, samas kui madalama tasemega mängijad pidid enda asendit pidevalt löögi jooksul korrigeerima.»

Ehk kogenud mängijad teavad juba vastase löögihetkel, kuhu pall nende väljakupoolel jõuab ja vastavalt sellele suudavad nad arvestada nii oma liikumist, kui ajastada sellega kokku käima kõige jõulisema löögihetke. Algajad sportlased peavad pidevalt enda asendit ja löögiliigutust vastavalt palli trajektoorile korrigeerima ning see tõmbab alla ka löögi efektiivsust.

***

Eesti suurepärane tenniseaasta kroonitakse 21. novembril Saku Suurhallis, kui Eesti Meedia Tennis Cup matšis kohtuvad Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi. Tule ja ela harukordsele võistlusele kohapeal kaasa! Osta pilet Piletilevist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles