Postimehe eksklusiiv! Kalev/Cramo uue peatreeneri Donaldas Kairyse esimene intervjuu Eesti ajakirjandusele

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BC Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys.
BC Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys. Foto: vtb-league.com

Eesti valitsev korvpallimeister BC Kalev/Cramo kinnitas täna, et loobub peatreeneri Alar Varraku ja abitreeneri Martin Müürsepa teenetest. Meeskonna uueks peatreeneriks saab 40-aastane leedulane Donaldas Kairys, kes andis uues rollis oma esimese intervjuu eksklusiivselt Postimehele.

Härra Kairys, kas teie poole võib pöörduda kui BC Kalev/Cramo uue peatreeneri poole?

Ma lendan neljapäeval Tallinnasse, et kohtuda Kalev/Cramo juhtkonnaga ja loodetavasti jõuame kõiges kenasti kokkuleppele.

Kuidas Kalev/Cramo teid leidis? Oli see pikemaajalisem protsess või hiljutine areng?

Pigem ikka hiljutine areng.

Olite üllatunud?

Üpriski. Aga kindlasti meeldivalt. Kalev/Cramo peatreeneri amet on hea töökoht. Tegu on hea meeskonnaga, mis mängib heas liigas ja millel on hea koosseis. Minu jaoks tähendab see kõik kokku väga haaravat väljakutset. Pean Ühisliigat Euroopa mõistes tugevaks liigaks. Olen seal varemgi töötanud (hooaja 2013-14 esimese poole oli Kairys Tsmoki-Minski peatreener – toim) ja ootan sinna naasmist huviga.

Milline on Teie hinnang Kalev/Cramo praegusele koosseisule?

Sellest on veidi vara rääkida, sest esialgu olen koosseisuga tutvunud vaid paberil. Tõsi, tunnen väga hästi Branko Mirkovici, kes oli minu mängujuht Minskis, kes palkas ta minu soovil. Olen põnevil, et saan Brankoga nüüd Kalev/Cramos tööle hakata. Ülejäänud meeskonnaga saan lähemalt tuttavaks igapäevase tööprotsessi käigus.

Kirjeldage ennast treenerina. Millist korvpalli Kalev/Cramo Teie käe all mängima hakkab?

Ootame mängud ära ja las need räägivad minu eest. Võimalikud muutused ilmnevad siis, kui aeg nendeks on küps.

Uudis teie asumisest Eesti meistermeeskonna peatreeneriks tekitas jalamaid huvi ka 2003. aasta vastu, kui töötasite NBA meistriks tulnud San Antonio Spursi juures. Teeme põhilise kohe selgeks – kas olete NBA meistrisõrmuse omanik?

Ei, seda mul ei ole. Need reeglid, mis nõuded tuleb meeskonna juures täidetud rolli ja panustatud aja osas täita, et pälvida meistrisõrmus, on NBA-s kindlalt paigas. Mina neid ei täitnud, sest liitusin klubiga märtsi lõpus praktikandina. Sain osaleda meeskonna treeningutel ja teistel üritustel. Sealhulgas meistritiitli pidustustel, mis oli väga põnev kogemus.

Aga kuigi teil sõrmus pole, siis kas peate end NBA meistriks?

Jah, muidugi!

Mida Spursi veedetud mõned kuud teile kõige rohkem õpetasid ja kuidas treenerina kujundasid?

NBA on muu maailma korvpalliga võrreldes ikkagi teine maailma. Professionaalsuse tase – nii kõikvõimalike detailide kui ka mängijatalendi mõttes – on hoopis teine. NBA-s oled igal sammul ümbritsetud oma ala absoluutsetest tipptegijatest. Samas nihkub muu maailm minu hinnangul NBA-le lähemale. Hooaja-eelsetes treeningkohtumises näeme võrdsemaid heitlusi.

Kas ja kuidas NBA mind mõjutas, on keeruline hinnata, sest Spursis töötades polnud ma veel treener ega ausalt öeldes mõelnudki selleks saamisele (Kairys tegutses Spursis analüütikuna – toim). Ent USA-st naastes liitusin Moskva Himkiga hakkasin selles suunas mõtlema. Ning ilmselt jäi ühtteist mulle ka NBA-st külge.

Aitäh ja kohtumiseni Tallinnas!

Täpselt nii! Ootan Eestis algavat tööd põnevusega.

* * *

Donaldas Kairys

Sündinud: 6. märtsil 1977.

- Peatreenerikarjäär: Riia ASK (2009-11), Krasnodari Lokomotiiiv Kuban (2010-11), Dnipro-Azot (2011-12), Tsmoki-Minsk (2013-14), Slupski Energa Czarni (2015-17).

- Leedu koondise abitreener 2006-2010 (kaks MMi, kaks EMi, Pekingi olümpia).

- Enne peatreenerikarjääri algust töötas videoanalüütikuna San Antonio Spursis (praktikandina), BC Himkis, Vilniuse Lietuvos Rytases ja Moskva CSKA-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles