Eesti lõpetas turnee Okeaanias võitlusliku viigiga (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Anier (keskel) lõi Uus-Kaledoonia vastu oma kümnenda koondisevärava.
Henri Anier (keskel) lõi Uus-Kaledoonia vastu oma kümnenda koondisevärava. Foto: Eesti Jalgpalli Liit / Sander Jürjens

Eesti meeste jalgpallikoondis lõpetas turnee Okeaaniast 1:1 viigiga Uus-Kaledoonia vastu. Tegu oli kolmest Eesti vastasest selgelt tugevaima meeskonnaga ja tulemus oli mängupilti arvestades laias laastus õiglane.

Martin Reim tegi võrreldes neljapäeval Vanuatul peetud kohtumisega algkoosseisus koguni kümme muudatust, ainsana säilitas oma koha keskkaitsja Madis Vihmann. Esimest korda turnee jooksul pääsesid algkoosseisu väravavaht Andreas Vaikla, kaitsjad Hindrek Ojamaa ja Sören Kaldma ning poolkaitsja Mark Oliver Roosnupp.

Mängu esimesel poolajal väravaid ei löödud. Rauno Sappinen saatis palli korra Uus-Kaledoonia võrku, aga talle fikseeriti suluseis. Korralik võimalus avanes ka Henri Anieril, ent vastaste väravavaht tõrjus. Uus-Kaledoonia rünnakud polnud küll kõige teravamad, aga suurt mängulist ebavõrdsust platsil ei näinud.

Vaheaja järel muutus mäng oluliselt lahtisemaks ning 54. minutil viis Henri Anier meisterliku löögiga Eesti juhtima. Anier võttis omaks pika söödu ja jätkas Sergei Mošnikovile (Eesti tänane kapten), kes leidis hea sööduga Uus-Kaledoonia kaitsjate vahele avanenud Anieri. Eesti ründaja lõi palli ühe puutega karistusala joonelt ettenurka. See oli Anieri teine värav Okeaania turnee jooksul ja kolmas viimase nelja mängu jooksul (ta skooris ka mängudes Malta ja Fidžiga).

Juhtvärava saavutamise järel muutus Eesti mäng aga ebalevaks ning kümme minutit hiljem Uus-Kaledoonia viigistas. Kaitseliini taha avanenud Emile Ounei võis küll olla kerges suluseisus, aga lipp ei tõusnud ning vahetusest sekkunud ründaja realiseeris võimaluse väravaks. Arusaamatult väravast välja tulnud Vaikla tegutsemine polnud, nagu mitmel muul puhulgi, tolles episoodis kõige õnnestunum.

Viimase pooltunni jooksul tegi mõlemad meeskonnad rohkesti vahetusi, mis, nagu treeningkohtumistes ikka, muutis mängupildi hektilise(ma)ks. Mõlema värava all avanes paar poolvõimalust, aga väravaid rohkem ei nähtud. 83. minutil saatis Joonas Tamm palli Uus-Kaledoonia väravasse, aga kohtunikud fikseerisid suluseisu.

Kohtumist vilistas Tahiti kohtunik Kader Zitouni. Abikohtunikud pidid plaani järgi tulema Vanuatult, aga jäid lennukist maha ega jõudnud pärale. Kuna neutraalsest riigist asendajaid polnud nii nobedasti võtta, olid abikohtunikeks võõrustaja Uus-Kaledoonia esindajad Bertrand Brial ja Marc Sinyeue.

FIFA nõuete järgi peab A-maavõistlust juhtima neutraalne brigaad, muidu ei lähe see FIFA edetabelis arvesse. Eesti ja Uus-Kaledoonia alaliidud on esitanud FIFA-le palve seoses ettearvamatute sündmustega tänane mäng siiski edetabelikõlbulikuks tunnistada. Aga isegi, kui mäng ei lähe FIFA edetabelisse kirja, ei ole ohus tema staatus ametliku kohtumisena ehk koondisemängud ja -väravad lähevad ametlikku statistikasse kindlasti kirja.

* * *

Peatreener Martin Reim: «Täna saime võrreldes eelmise kahe kohtumisega rohkem palliga mängida ning rünnakuid tagantpoolt kindlamalt ja rahulikumalt alustada. Aga nappis kvaliteedis pallide ettepoole viimisel ja ka seal ees tegutsemisel. Meil oli palju halbu puuteid ja valesööte, mistõttu ei õnnestunud kuigi palju momente luua. Mõned siiski olid. Me pidanuksime suutma raskused paremini läbi närida ja vastasele oma mänguplaani peale suruma. Kindlasti oli näha, et mängijad tundusid pikast koosolemisest väsinud olevat, pea ei töötanud nii kiiresti.

Mäng Vanuatuga (Eesti võitis neljapäeval 1:0 – toim) oli raskem kui tänane, sest vastane oli väga ebastandardne – hästi agressiivne ja ründav. Seal oli vaja enesekindlust palliga mängida ja julgust vastase uljus ära karistada. Ega tänanegi mäng Uus-Kaledooniaga olnud lihtne, aga sobis meile rohkem.»

* * *

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles