Galerii: Eesti alistas lõpuminutite heitluses Suurbritannia

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti korvpallikoondis avas MM-valiksarjas võiduarve, alistades publikust tulvil Kalevi spordihallis numbritega 73:70 Suurbritannia.

Mäng algab Eesti jaoks julgustavalt: Janar Talts hangib kohe esimesel rünnakul ründelauapalli ja tabab hetk hiljem lähiviske koos veaga. Esimene märk sellest, et saame endast selgelt suuremate kujudega korvi all toimetava brittidega hakkama, on maha pandud.

Avaveerand kujuneb edaspidi hoopis Martin Paasoja šõuks. Paar aastat tagasi koondisse kerkinud tagamängija loob järjest teravust ja ei eksi kordagi. Kümneminutilise mängu järel on tema visanud Eesti 18-st punktist 8. Britid tabavad aga kaugviskeid pea ilmeksimatult ja siirduvad veerandi lõpuks ikkagi kuue punktiga juhtima.

Teist veerandit alustab Eesti kuus-null spurdiga. Oma osa on selles seejuures avamängus Iisraeliga ainsana väljakul mitte käinud Rait-Riivo Laanel. Just tema toob mängujuhina meie rünnakutele kiirust juurde ning aitab Eestil leida vabad viskepositsioonid. Ja visked kukuvad sisse!

Kui üllatuslikult alles avaveerandi lõpus esmakordselt väljakule pääsenud Rain Veidemani kolm möödaviset kõrvale jätta, tabavad ülejäänud koondislased avapoolajal kaheksast kaugviskest suisa kuus. Paasoja järjekordne ilukorv viib 1300 pealtvaatajat juba eufooriasse – liigutused, mis koondise liider Veideman tegemata jätab, viib hiidlane ellu! Kogu teine veerandaeg kujuneb omamoodi Eesti koondise spurdiks – võidame selle 26:12 – ja siirdume poolajaks juba kaheksa punktiga juhtima. Ohumärgid eesotsas Paasoja ja Taltsi kolme veaga meil pausile minnes siiski on.

Teine poolaeg algabki Eesti jaoks kurjakuulutavalt: Paasoja ja Talts saavad kiiresti neljanda vea ning sama «klubiga» liitub peagi veel üks meie põhimehi Kristjan Kitsing. Tiit Sokk võtab kolmiku pingile ja enne neljanda veerandi keskpaika neid enam väljakule ei saadagi. Suurbritannia kasutab olukorra kiirelt ära ja Eesti edu kahaneb veerandi lõpuks kahele punktile, 57:55.

Algab otsustav neljandik. Kalevi spordihall on pärast põhjalikke rekonstrueerimistöid esmakordselt korvpallimängus puupüsti täis ja ootab võitu. Kui kodumeeskonna suurepärase kaitsetöö tulemusena ei jõua britid 24 sekundiga viskeni, hakkab publik valjult skandeerima «Eesti-Eesti» Pinge on jõudnud haripunkti. Talts tänab kuuenda mängija panust ja toob jõuga rünnakul kaks korvi järjest. Vahe kasvab juba kümnele punktile. Kuid kas peame lõpuni vastu, mängida on ju jäänud veel viis minutit.

Lõpp kujunebki närvesöövaks: britid hakkavad ühtäkki viskeid tabama. Meie seevastu kergeid korve enam ei saa ja kaugelt visked ei taba. Kaks ja pool minutit enne kohtumise lõppu on vahe vähenenud kahele punktile. Ent otsustavatel hetkedel tabab Sten Sokk raske viske ja Paasoja toob korvi alt veel kaks punkti juurde. Minut enne lõppu oleme kuuega peal ja sealt enam külalistel järgi tulla ei õnnestugi. Pärast kehvapoolset Iisraeli mängu oleme võtnud skalbi brittidelt, kes kolm päeva varem olid peaaegu võitmas Kreekat!

Eesti resultatiivseimaks kerkis 15 punkti visanud Paasoja, teda toetasid 13 silmaga Sokk ja Kitsing. Kahekohalise punktisumma kogus ka Erik Keedus, kelle arvele jäi kümme silma. Üleplatsimeheks tõusis aga Suurbritannia liider Ovie Soko 17 punktiga.

* * *

Tagasi üles