ROKi distsiplinaarkomisjoni hävitav hinnang: venelaste vandenõu laastas olümpiamänge halvimal võimalikul moel

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) distsiplinaarkomisjon andis Venemaale hävitava hinnangu.
Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) distsiplinaarkomisjon andis Venemaale hävitava hinnangu. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) distsiplinaarkomisjon diskvalifitseeris eile järjekordsed viis 2014. aasta Sotši taliolümpiamängudel osalenud sportlast (seoses laskesuusatajate Olga Viluhhina ja Jana Romanova tulemuste tühistamisega jäi Venemaa ilma kahest hõbemedalist) ning avaldas esimest korda põhjendatud otsuse, kus antakse Venemaale hävitav hinnang.

Alates 1. novembrist on ROKi distsiplinaarkomisjon koosseisus šveitslane Denis Oswald (rahvusvahelise sõudeliidu FISA endine president), hispaanlane Juan Antonio Samaranch juunior (rahvusvahelise moodsa viievõistluse liidu UIPM asepresident) ja sakslane Patrick Baumann (rahvusvahelise korvpalliliidu FIBA peasekretär), karistanud 19 Venemaa sportlast. Kõiki ühtmoodi - Sotši tulemuste tühistamise ja eluaegse olümpiamängudel osalemise keeluga.

Seni oli komisjon avaldanud ainult otsuste resulatiivosa, eile avaldati esimest korda motiveeritud otsus (konkreetselt käib jutt 1. novembril karistada saanud suusataja Aleksandr Legkovist, kellelt võeti ära Sotši 50 km ühisstardist sõidus võidetud kuldmedal), kus on ära toodud argumendid, millest lähtudes venelased süüdi mõisteti.

Komisjoni hinnangul on USA-sse põgenenud ja praegu tunnistajakaitse programmi raames salajasest asukohas viibiv endine Moksva antidopingulaboratooriumi endine juhataja Grigori Rodtšenkov usaldusväärne tunnistaja ning tema toodud tõendid Venemaa riikliku dopinguprogrammi kohta vettpidavad. «Komisjon leiab, et ükskõik milline on doktor Rodtšenkovi motivatsioon või millised tema varasemad väärteod, räägib ta enda juhitud positiivsete dopinguproovide varjamise programmist rääkides tõtt,» teatab komisjon oma otsuses.

Rodtšenkov avaldas pärast USA-sse putkamist, kuidas kureeris Sotši dopingulaboratooriumis Venemaa sportlaste proovides uriini vahetamist varem kogutud puhta vastu, mis hoiustati spetsiaalses uriinipangas, mida Rodtšenkov samuti haldas.

Vahetuspettuse tarbeks olid Venemaa julgeolekuteenistused välja töötanud meetodi, mis võimaldas avamiskindlaks peetud dopinguproovide anumaid lahti muukida. Hilisema uurimise käigus leiti Venemaa sportlaste dopinguproove sisaldanud anumatelt kriimustusi, mis olid komisjoni hinnangul ümberlükkamatu ja otsustava tähtsusega asitõend.

Samuti tunnistas komisjon täielikult usaldusväärseks sõltumatu uurija Richard McLareni poolt 2016. aasta lõpus koostatud raporti. Kanadalase McLareni palkas rahvusvaheline antidopingukomisjon (WADA) ning raport järeldas, et Venemaa riikliku dopinguprogrammi kohta on olemas «vastuvaidlematud tõendid».

Kõige tähtsam ROKi distsiplinaarkomisjoni järeldus puudutab aga sportlaste osalust. «Polnud võimalik, et sportlased polnud skeemi hõlmatud. Lisaks olid nad peamised kasusaajad,» teatab komisjon. «Sportlased pidid andma uriinipanga tarbeks puhast uriini, mille kogumine pole võimalik ilma nendepoolse koostööta. Väide, et puhast uriini võidi sportlastelt koguda nende teadmata dopingukontrollide või arstlike läbivaatuste käigus, pole pädev.»

Komisjon märgib ka, et sportlaste koostöö oli vajalik dopinguproovide numbrite (iga proov on tähistatud numbriga, mida teavad ainult dopinguproovi võtja ja andja) teadasaamiseks, et need siis Sotši dopingulaboris ära vahetada. «Dopingukontrollis kogutud uriini vahetamine puhta uriini vastu sai komisjoni hinnangul toimuda ainult ühel põhjusel: vältida positiivset tulemust, mis omakorda viitab, et algne dopinguproov sisaldas keelatud aineid.»

Komisjon: sportlased pidid olema skeemist teadlikud

Komisjon rõhutab, et kõiki tõendeid komplektis vaadates pole võimalikud muud järeldused, kui et dopinguprogramm eksisteeris ja sportlased osalesid seal teadlikult. Karistust – lisaks Sotši tulemuste tühistamisele eluaegne olümpiamängudel osalemise keeld – põhjendades märgib komisjon, et rikkumised olid ülimalt tõsised.

«Dopinguproovide vahetamise skeem oli läbi aegade üks võikamaid hoope olümpiamängude usaldusväärsuse ja maine pihta. Oleks käsiteldamatu, kui selles skeemis ükskõik millisel moel osalenu saaks tulevikus olümpialiikumises ükskõik millisel moel osaleda. Komisjon rõhutab, et eluaegse diskvalifitseerimise põhjus pole niivõrd ROKi antidopingureeglite rikkumine, vaid vandenõu, mis nakatas ja laastas olümpiamänge halvimal võimalikul moel. Säärases vandenõus osalemine ei tähenda üksnes ROKi antidopingureeglite rikkumist, vaid tegu on põhimõttelise väärkäitumisega, mis kahjustab otseselt olümpiamängude alusväärtuseid.»

Venemaa sportlastel on õigus ROKi distsiplinaarkomisjoni otsus edasi kaevata Rahvusvahelisesse Spordikohtusse (CAS).

ROKi distsiplinaarkomisjoni motiveeritud otsuste avaldamise järel on oodata aga järgmisi samme rahvusvaheliste alaliitude poolt. ROKi jurisdiktsioon puudutab ainult olümpiamänge. Legkovi ja teiste suusatajate osalemine MK-sarjas ja muudel rahvusvahelistel võistlusel on Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) pärusmaa, kes andis juba varem teada, et alustab menetlus kohe, kui on kätte saanud ROKi distsiplinaarkomisjoni täispika otsuse. Analoogselt talitavad eeldatavasti ka teised rahvusvahelised alaliidud (praeguseks on ROK diskvalifitseerinud Venemaa murdmaa- ja laskesuusatajaid, kiiruisutajaid, bobi- ja skeletonisõitjaid).

Kas Venemaal keelatakse Pyeongchangi olümpial osalemine?

5. detsembril ehk järgmise nädala teisipäeval langetab ROKi täitevkomitee otsuse, kas Venemaal lubatakse osaleda 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiamängudel. Otsuse avaldab ROKi president Thomas Bach 5. detsembril Eesti aja järgi õhtul kell 19.30 algaval pressikonverentsil.

ROKi täitevkomitee arvestab otsust langetades kahe raportiga. Lisaks distsiplinaarkomisjonile, mis uurib Sotši taliolümpiamängudel võistelnud Venemaa sportlaste dopinugproove ja -rikkumisi, tegutseb ka komisjon, mis uurib Venemaa riiklike institutsioonide seotust dopingujuhtumitega. Mõlemad komisjonid moodustati johtuvalt eespool mainitud McLareni raportist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles