Blogi: Atletico andis vägeva lahingu ning Chelsea jäi esikohast ilma

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madridi Atletico ja Londoni Chelsea väljusid omavahelisest vastasseisust mõlemad kaotajatena: Hispaania meeskond jäi alagrupis kolmandaks, Inglismaa sats mängis maha alagrupi esikoha. Matš lõppes 1:1.
Madridi Atletico ja Londoni Chelsea väljusid omavahelisest vastasseisust mõlemad kaotajatena: Hispaania meeskond jäi alagrupis kolmandaks, Inglismaa sats mängis maha alagrupi esikoha. Matš lõppes 1:1. Foto: TONY O'BRIEN/Action Images via Reuters

Jalgpalli Meistrite liigas selgusid neljas alagrupis edasipääsejad. Viimases voorus kaotas esikoha Londoni Chelsea, kes mängis koduväljakul 1:1 viiki Madridi Atleticoga. Samal ajal võitis Roma samuti koduväljakul Karabahhi. Mõlemad meeskonnad (Roma ja Chelsea) kogusid 11 punkti, kuid omavahelised mängud tõstsid C-grupi võitjaks Roma.

A-alagrupist pääsesid 16 parema hulka Manchester United ja Basel. Inglased said viimases voorus koduväljakul 2:1 jagu Moskva CSKA-st, Basel alistas võõrsil Lissaboni Benfica 2:0.

B-alagrupis vajas Müncheni Bayern koduväljakul Paris Saint-Germaini vastu neljaväravalist võitu, et alagrupist esimesena play-off-ringi pääseda. Bayern võitis kohtumise 3:1. Grupi autsaiderid, Glasgow Celtic ja Brüsseli Anderlecht, heitlesid Euroopa liiga koha nimel. Anderlecht võitis Šotimaal toimunud kohtumise 1:0, kuid grupis kolmanda koha saavutas Glasgow.

C-alagrupis võtsid 2:0 võidud Barcelona ja Torino Juventus, kes alistasid vastavalt Lissaboni Sportingu ja Pireuse Olympiakose. Katalaanid mängisid koduväljakul, itaallased võõrsil. 16 parema hulka pääses esimesena Barcelona, teisena Juventus.

TULEMUSED

A-grupp:

Manchester United – Moskva CSKA 2:1 (64. Lukaku, 66. Rashford - 45+1. Dzagojev)

Lissaboni Benfica – Basel 0:2 (5. Elyounoussi, 65. Oberlin)

Tabeliseis: Manchester United 15, Basel 12, CSKA 9, Benfica 0.

B-grupp:

Müncheni Bayern – Paris Saint-Germain 3:1 (8. Lewandowski, 37., 69. Tolisso - 50. Mbappe)

Glasgow Celtic – Brüsseli Anderlecht 0:1 (62. ov Simunovic)

Tabeliseis: PSG 15, Bayern 15, Celtic 3, Anderlecht 3.

C-grupp:

Londoni Chelsea – Madridi Atletico 1:1 (75. ov Savic - 56. Niguez)

Roma - Karabahh 1:0 (53. Perotti)

Tabeliseis: Roma 11, Chelsea 11, Atletico 7, Karabahh 2.

D-grupp:

Barcelona – Lissaboni Sporting 2:0 (59. Alcacer, 90+1. ov Mathieu)

Pireuse Olympiakos – Torino Juventus 0:2 (15. Cuadrado, 89. Bernardeschi)

Tabeliseis: Barcelona 14, Juventus 11, Sporting 7, Olympiakos 1.

* * *

Andres Vaher

Kevadel avaldas Šveitsis paiknev CIES Football Observatory nimeline instituut põhjaliku uurimuse, milles võrdles Meistrite liigat Euroopa 31 juhtiva jalgpallisarjaga. Töö kokkuvõttes tõdeti: Meistrite liigast on ühepoolsemad vaid Austria ja Küprose tšempionaadid. Üsna masendav ja halastamatu hinnang klubivuti kroonijuveeli seisuses sarjale.

«Alagrupiturniir on suurtele kõigest soojenduse eest. Õige liiga algab alles veebruarikuise play-offiga,» lausus Manchester Unitedi pealik Jose Mourinho sügisel.

«Varem pakkus alagrupifaas märksa enam põnevust. Enam mitte. Nüüd on kõik nii ettearvatav ja rutiinne. Vaadake kasvõi publikuhuvi. Vähemalt osa liiga paeluvusest ja tõmbest on kadunud,» lisas Londoni Arsenali kauane peatreener Arsene Wenger. Tõsi, prantslase suus võisid tiirelda hapud viinamarjad – Arsenal ja Wenger ei pääsenud 19-aastase seeria järel tänavuseks marjamaale.

Profimängijate ühenduse FIFPro esindaja Andrew Orsatti lausus pärast Madridi Reali mullust rekordilist 12. karikavõitu: «Real on suurepärane klubi. Ma ei soovi tema saavutuse väärtust ja kaalu vähimalgi määral pisendada, kuid ometi peame kõik peeglisse vaatama ja küsima: millal tunnistab jalgpall iseendale, et aina süvenev jõudude ebavõrdsustumine teeb meie kõigi lemmikmängule suure karuteene?»

Tänavune hooaeg on ühepoolsuse trendi aga süvendanud, ja mitte vähe. Sügisesed tulemused ainult kinnitavad, et Mourinhol ja Wengeril oli tuline õigus.

80 alagrupimängust on 11 lõppenud ühe poole vähemalt nelja- ja koguni 26 kohtumist vähemalt kolmeväravalise paremusega. Ehk täpselt kolmandik duellidest on andnud tulemuseks seljavõidu. Skoor 3:0 on üks populaarsemaid – nii on lõppenud koguni 13 mängu. Rääkimata siis tulemustest nagu Liverpool – Maribor 7:0, PSG – Celtic 7:1, Chelsea – Qarabag 6:0 ja Real – APOEL 6:0.

Play-off’i pääsevast 16 meeskonnast on enne alagrupiturniiri tänast-homset lõpuvooru teada üheksa. Kaheksa neist mängib Euroopa viies suuremas liigas. Kindla erandi moodustab Istanbuli Besiktas, samuti pääseb edasi kas Moskva CSKA või Basel, tõenäoliselt Donetski Šahtar, hea võimalus on Portol, väike Lissaboni Sportingul ja Moskva Spartakil. Ülejäänud 1/8-finalistid tulevad Inglismaa, Hispaania, Saksamaa, Itaalia või Prantsusmaa liigast.

Ka selles trendis pole midagi uut: mullu suutsid «lihtsurelikest» nii kaugele rühkida üksnes Portugali saurused Benfica ja Porto. Uuel aastatuhandel on finaali pääsenud vaid üheksa klubi, neist ainult üks – 2004. aastal Mourinho käe all karika võitnud Porto – väljapoolt «suurt viisikut». Järgmisel hooajal jaksas PSV Eindhoven ponnistada poolfinaalini välja, seejärel pole isegi esinelikusse kellelgi väiksematest asja olnud.

Kui lisada, et Paris St. Germaini laadsete rikkurklubide finantsmuskel aina kasvab – senise viie Meistrite liiga alagrupimängu väravate vahe on hoomamatu 24:1! –, jääbki üle ohata ja loota: ehk kujunevad vähemalt mängud alates veebruarist põneva(ma)ks. Tõsi, rõõmu teeb ka UEFA tänavune otsus lubada edaspidi neljast suuremast liigast alagrupiturniirile senise viie asemel neli klubi.

Mis on viimases voorus kaalul?

Meistrite Liiga viimases alagrupivoorus sõlmitakse kokku järgmised otsad:

  • A-grupp: kas teisena pääseb edasi CSKA või Basel (mõlemal 9 punkti)?
  • B-grupp: kas esikoha saab Paris St. Germain (15) või Müncheni Bayern (12)?
  • C-grupp: kas esikoha saab Chelsea (10) või Roma (8) ja teisena pääseb edasi Roma või Atletico (6)?
  • D-grupp: kas esikoha saab Barcelona (11) või Juventus (8) ja teisena pääseb edasi Juventus või Sporting (7)?
  • E-grupp: Liverpool (9), Sevilla (8) ja Spartak (6) otsustavad kahe esimese koha saatuse.
  • F-grupp: kas teisena pääseb edasi Šahtar (9) või Napoli (6)?
  • G-grupp: kas teisena pääseb edasi Porto või Leipzig (mõlemal 7)?
  • H-grupp: kas esikoha saab Tottenham (13) või Real (10)?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles