OMi suurfavoriit keeldub olümpialipu all võistlemast (8)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgenia Medvedeva on kaks aastat järjest võitnud MM-kulla.
Jevgenia Medvedeva on kaks aastat järjest võitnud MM-kulla. Foto: Alexander Vilf/Sputnik/Scanpix

Ükski sportlane ei lähe olümpiamängudele sunniviisiliselt. Kellele seatud tingimused ei meeldi, see saab võistlust vaadata koduselt teleriekraanilt.

Eile otsustas Rahvusvahelise Olümpiakomitee täitevkomitee, et Venemaa sportlased saavad Pyeongchangi olümpiamängudel osaleda iseseisvate sportastena ning olümpialipu all. Nüüd peavad mõlemad osapooled tegema valiku – ühelt poolt, millised sportlased on dopingupattudest puhtad ja pääsevad võistlema, ning teiselt, kas atleedid on nõus Lõuna-Koreasse sõitma teadmises, et nad ei kuule seal võites kodumaa hümni.

Viimased kaks aastat naiste iluuisutamises alistamatuna püsinud Jevgenia Medvedeva andis eilsel täitevkomitee istungil kõneledes igatahes märku, et tema Pyeongchangis ei võistle.

«Mul on au täna siin olla. Aitäh, et andsite mulle võimaluse kõnelda Venemaa sportlaste nimel. Ma olen kuni viimase hetkeni üritanud mitte tähelepanu pöörata Venemaa sporti puudutavatele negatiivsetele uudistele. Ma arvasin, et meil, puhtastel Vene sportlastel, pole põhjust millegi pärast muretseda. Kui keegi tõesti saatis korda dopingureeglite rikkumisi, siis meil kohe kindlasti nendega midagi pistmist ei olnud,» vahendab Vene meedia iluuisutaja tehtud avaldust.

Medvedeva sõnas, et Sotši olümpiamängude ajal, kui ROKi ränga karistuse toonud dopingupatud aset leidsid, oli ta vaid 14-aastane ja ei olnud veel täiskasvanute koondise liige. Viimasel kahel talvel on ta võitnud kaks MM-tiitlit, aga Pyeongchang oleks ta esimene ning võib-olla ka viimane OM.

«Ma olen alati uskunud, et võimalus võistelda olümpiamängudel tuleks välja võidelda jääl. Kahjuks saan ma nüüd aru, et võin selle võimaluse kaotada sündmuste tõttu, mis minusse kuidagi ei puutunud.

Mulle on vastuvõetamatu variant, et võiksin olümpiamängudel võistelda ilma Venemaa liputa ja neutraalse sportlasena. Ma olen oma riigi üle uhke ja mul oleks suur au seda OMil esindada. See annab mulle jõudu ja inspireerib mind esinedes,» sõnas venelanna.

Medvedeva lisas, et kõigil sportlastel peab olümpiaharta järgi olema võimalus võrdsetel tingimustel võistelda ning neutraalsete sportlastena võetaks see venelastelt ära, kuna siis ei saaks nad osaleda võistkonnaarvestuses. Selle mure ROK eile lahendas – Venemaa sportlased võivad välja panna ka olümpialipu all esinevad võistkonnad.

Üldse tuleb iluuisutaja sõnumisse suhtuda väikese skepsisega. Tegu oli viimase ahastava paraadkõnega ROKi ametnike ees, kes valmistusid langetama ränka karistusotsust. Kas sportlane mõtleb ka pärast uudise kuuldavakstegemist samamoodi ja ei soovi Pyeongchangis võistelda, pole veel teada.

Praegu peab Medvedeva jalavigastuse tõttu võistluspausi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles