Skandaal tõstmise MMil: naiseks saanud mees võitis medali (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laurel Hubbard MMil.
Laurel Hubbard MMil. Foto: twitter.com

Uus-Meremaa võitis möödunud ööl ajaloo esimese medali tõstmise MMilt, kui naiste üliraskekaalus teenis hõbeda Laurel Hubbard. Skandaalseks teeb medalivõidu aga tõik, et esimesed 35 aastat elust oli sportlase nimeks Gavin Hubbard – tegu oli mehega, vahendab Stuff.co.nz.

Naiste raskeimas kaalukategoorias krooniti oodatult võitjaks Sarah Robles, kes sai kirja 284 kilogrammi (rebimises 126 kg, tõukamises 158). Alles möödunud aastal tõstmises rahvusvahelistel võistlustel osalema hakanud 39-aastane Hubbard kaotas koduseinte toel võistelnud ameeriklannale üheksa kiloga, kuid edestas omakorda pronksi teeninud egiptlannat Shaimaa Khalafi seitsme kiloga.

Roblesi treeneri Tim Swordsi sõnul ei kurtnud ükski sportlane MMil selle üle, et nende seas võistleb ka endine mees. Küll aga oli nurinat kuulda juhendajate hulgast. «Kui Sarah rebimises Hubbardi alistas, tulid meid mitmed treenerid õnnitlema. Keegi ei tahtnud, et ta võidaks,» selgitas ameeriklane.

Pronksi võitnud Khalafi treener Mohamed Hosnytaha kommenteeris, et olukord pole kiita: «Me ei olnud sellega nõus - kellegagi, kes on olnud nii kaua mees ja kellel on teistsugused hormoonid ja tunded. See ei ole aus ja me küsisime Rahvusvaheliselt Tõstmisliidult, kuidas ta tohib võistelda, kui on näidanud vaid aasta jagu oma testosteroonitasemeid.»

Mida arvab kõik Rahvusvahelise Olümpiakomitee poolt transseksuaalsetele sportlastele  seatud reeglid täitnud Hubbard ise, on täielik teadmatus. Uusmeremaalane pole pärast soovahetust andnud mitte ühtegi intervjuud ning vältis ka Anaheimis võistlusjärgset pressikonverentsi ning ootavaid ajakirjanikke.

«Ta ei tulnud, sest ju ta häbeneb,» spekuleeris Swords.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles