Meistrite liiga tütarsarja karikat jahivad Euroopa ühed vägevaimad meeskonnad

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud kevadel krooniti Euroopa liiga võitjaks Manchester United. Milline meeskond võidutseb 16. mail 2018?
Möödunud kevadel krooniti Euroopa liiga võitjaks Manchester United. Milline meeskond võidutseb 16. mail 2018? Foto: Matt McNulty/Sportimage/PA Images

Kui kolmapäeval selgusid jalgpalli hinnatuimas klubisarjas ehk Meistrite liigas 16 parimat meeskonda, siis päev hiljem sai selgeks, millised 32 meeskonda heitlevad aste madalamal ehk Euroopa liigas. 

Meistrite liiga tütarsarja 32 parema hulka pääsesid igast alagrupist kaks edukaimat meeskonda, lisaks pakuvad neile konkurentsi Meistrite liiga alagrupiturniiril kolmandaks jäänud meeskonnad.

Karika nimel heitlevad 18 erineva riigi meeskonnad. Nelja meeskonnaga on esindatud Hispaania, Itaalia ja Venemaa, Prantsusmaal on välja panna kolm ning Portugalil, Serbial ja Saksamaal kaks meeskonda.

Ühtlasi selgusid neljapäeval ka meeskonnad, kes on asetatud ja kes mitteasetatud. Asetuse teenisid meeskonnad, kes võitsid alagrupi ning neli parimat Meistrite liiga alagrupiturniiri kolmanda koha omanikud.

Reeglite kohaselt pole võimalik omavahel vastamisi minna sama riigi ja ühes alagrupis mänginud meeskondadel. 1/16-finaalpaarid loositakse eeloleval esmaspäeval, 11. detsembril Nyonis.

Euroopa liiga finaal leiab aset 16. mail Lyoni Olympique’i (Prantsusmaa) kodustaadionil. Tšempion mängib 15. augustil Tallinnas UEFA superkarikafinaali. 

 
ASETATUD MEESKONNADMITTEASETATUD MEESKONNAD
Villarreal (Hispaania)Astana (Kasahstan)
Kiievi Dünamo (Ukraina)Belgradi Partizan (Serbia)
Braga (Portugal)Razgradi Ludogorets (Bulgaaria)
Milan (Itaalia)Ateena AEK (Kreeka)
Atalanta (Itaalia)Lyon (Prantsusmaa)
Moskva Lokomotiv (Venemaa)Kopenhaagen (Taani)
Plzeni Viktoria (Tšehhi)Bukaresti Steaua (Rumeenia)
Londoni Arsenal (Inglismaa)Belgradi Red Star (Serbia)
Salzburgi Red Bull (Austria)Marseille (Prantsusmaa)
Bilbao Athletic (Hispaania)Östersunds (Rootsi)
Rooma Lazio (Itaalia)Nice (Prantsusmaa)
Peterburi Zenit (Venemaa)Real Sociedad (Hispaania)
Moskva CSKA (Venemaa)Napoli (Itaalia)
Madridi Atletico (Hispaania)Moskva Spartak (Venemaa)
Leipzig (Saksamaa)Glasgow Celtic (Šotimaa)
Lissaboni Sporting (Portugal)Dortmundi Borussia (Saksamaa)

Millised neli meeskonda võiksid olla favoriidid ja nii-öelda unelmate poolfinalistid?

Viimase viie aasta meistrid (Manchester United, Sevilla ja Londoni Chelsea) mängivad sel hooajal Meistrite liiga kaheksandikfinaalis.

Kuus aastat tagasi krooniti Euroopa liiga tšempioniks Madridi Atletico (peatreener Diego Simeone), ka tol ajal juhendas meeskonda argentiinlane Diego Simeone. Kusjuures samal hooajal jäädi Meistrite liiga alagrupiturniiri kolmandaks – täpselt nagu tänavugi. Hispaania meistrivõistlustel ollakse 14 vooru järel kaotuseta ning liigatabelis kolmandal positsioonil.

Dortmundi Borussia (peatreener Peter Bosz) mängis viimati Euroopa liigas hooajal 2015-16. Dortmund pääses alagrupist Krasnodari järel teisena edasi, kuid langes konkurentsist veerandfinaalis, kus tunnistati Liverpooli paremust, kuid kaheksandikfinaalis alistati Tottenham Hotspur. Saksamaa meistrivõistlustel alustati hooaega hästi, kuid nüüd on langetud kuuendaks.

Möödunud kevadel Inglismaa meistrivõistlustel viiendal kohal platseerunud ja seetõttu Meistrite liigast suu puhtaks pühkima pidanud Londoni Arsenal (peatreener Arsene Wenger) pääses Euroopa liiga alagrupist probleemideta edasi. Tegemist on ainsa Inglismaa meeskonnaga, kes on Euroopa liigas konkurentsi jäänud. Koduses kõrgliigas ollakse (üllatus-üllatus) viiendal kohal.

Suvel rohkesti raha kulutanud ja end täiendanud Milan (peatreener Gennaro Gattuso) mängib nelja-aastase vahe järel eurosarjas. 2006-07 hooaja Meistrite liiga võitja on naasmas suurde jalgpalli. Nagu Arsenal, pääses ka Milan alagrupist üsna lihtsa vaevaga edasi. Itaalia meistrivõistlustel pole Milani hooaja algus kõige paremini sujunud.

Viimaste aastate Euroopa liiga võitjad:

2016-17 Manchester United – Amsterdami Ajax 2:0

2015-16 Sevilla – Liverpool 3:1

2014-15 Sevilla – Dnipro Dnipropetrovsk 3:2

2013-14 Sevilla – Lissaboni Benfica 0:0 (penaltid)

2012-13 Londoni Chelsea – Lissaboni Benfica 2:1

2011-12 Madridi Atletico – Bilbao Athletic 3:0

2010-11 Porto – Braga 1:0

2009-10 Madridi Atletico – Fulham 2:1 (lisaaeg)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles