Erika Salumäe: nutsin mitu tundi, kui sain teada, et olen kasulaps

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Salumäe elulooraamatu kaaned.
Erika Salumäe elulooraamatu kaaned. Foto: Erakogu

Kahekordne jalgratta trekisprindi olümpiavõitja Erika Salumäe annab välja elulooraamatu «Südame põhjast...». Postimees avaldab katke raamatust.

Esimestel aastatel kasuperes Elvas ma uskusin, et olengi selle pere laps. Keegi ei rääkinud mulle, et ma pole. Kuigi ma mäletasin lastekodus olemist, selgitati see väikesele lapsele ära kuidagi nii, et ema ja isa pidid vahepeal hästi palju tööl olema ja lastekodusse viidigi mind ajutiselt seetõttu, et kellelgi polnud aega mind kantseldada. Uskumatu, aga väike Erika tõepoolest võttis seda juttu puhta kullana!

Olin ehk 13aastane, kui kord perealbumeid vaadates märkasin: piltide peal on aina ema, isa ja Toomas. Mind pole kunagi ühelgi pildil. Küsisin Toomase käest, miks nii. «Aga sa ei ole ju meie pere laps!» vastas mu vend. Jooksin aeda ja nutsin vist mitu tundi.

Tollest mu elu vaeseimast perioodist meenutan südamesoojusega üht tuttavat peret, kellel oli suur maja ja kus ma vahel koristamas käisin. Töö eest sain süüa. Kord leidsin maast kopika ja läksin seda perenaisele ära viima. Tema ütles: «Mis sa maast leiad, selle võid endale jätta!» Neid kordi oli rohkem kui üks, kui maast leitud kopikate eest sain näiteks saia osta. Hiljem olen mõelnud, kas nad mitte meelega neid kopikaid sinna maha ei poetanud...

Kõige esimese asjana ei ostnud ma oma esimesse korterisse mitte voodit, vaid külmkapi. See oli mu ammune lapsepõlveunistus. Kuna minu Elva kodus valitses range söögiaegade kord ning vahepeal näksimine ja külmkapi kallal käimine oli kategooriliselt keelatud, mõtlesin juba väikese tüdrukuna: «Kui suureks saan, ostan endale külmkapi, panen selle otsast otsani süüa täis ja võtan, millal tahan!»

Lasnamäele ostsin nii suure külmkapi, kui mu väiksesse kööki vähegi mahtus. Õhtu jooksul käisin mitu korda, tegin ukse lahti, võtsin sealt vorsti, lõikasin endale sõrmejämeduse viilaka ja tundsin, et olen südamest õnnelik!

* * *

Erika Salumäe elulooraamatu «Südame põhjast…» esitlused toimuvad 13. detsembril kell 18 Solarise Apollo raamatukaupluses, 15. detsembril kell 18 Tartu kaubamaja Apollos ja 16. detsembril kell 13 Pärnu keskuse Apollos. Kõigil esitlustel on kohal ka Salumäe ise, kes jagab soovijatele raamatusse autogramme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles