Blogi: Talihärm tegi karjääri parima võistluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johanna Talihärm
Johanna Talihärm Foto: Tairo Lutter

Johanna Talihärm tegi Hochfilzeni MK-etapi jälitussõidus karjääri parima MK-võistluse, kui lõpetas 29. kohaga. Seejuures näitas Talihärm päeva 11. sõiduaega. Postimees jälgis MK-etappi otseblogi vahendusel.

ENNE VÕISTLUST:

Kui hooajal 2016-17 jõudis Eesti laskesuusataja MK-sarjas punktile ainult neli korda – alati Kauri Kõiv –, siis tänavu on juba teise MK-etapi esimese sõidu järel kahel mehel märk kirjas. Nädala eest Östersundis saavutas Rene Zahkna sprindis 34., eile Roland Lessing Hochfilzenis 31. koha. 

Koondise lasketreeneri Indrek Tobrelutsu sõnul polnud ilmeksimatult lasknud Lessingu etteaste talle eriliseks üllatuseks. Juba Östersundis näitas vanameister head minekut. «Roland on heas seisundis ja võimeline näitama head tulemust – seda näeb ka treeningutel,» sõnas Tobreluts. «Ta tegutses tiirudes veatult ja kindlalt.»

Kui tiirudes oli 39-aastane Lessing tõesti tubli, siis sõidukiirusest (õigemini selle kasinusest) ei saa üle ega ümber. Ta kaotas võitnud norralasele Johannes Thingnes Boe’le 10 kilomeetri peale 1.59,4 ehk 12 sekundit kilomeetri kohta ning suutis kõik märgid tabanutest edestada vaid kolme meest, ukrainlast, kanadalast ja bulgaarlast.

Samas tuleb olla aus ja vaadata passi. «Nullipõud oli nii pikk, et juba hakkas ära ununema, kuidas nulli lasta. Täna läks õnneks. Püsti oli küll üks väga napp, aga kukkus alla,» rääkis Lessing ERRile ja lisas, et kui suudaks ka sõiduajas kärpida nii 15–20 sekundit jaanuarikuuks, oleks ta oma vanuse kohta täitsa rahul: «Minu eesmärk on ikkagi seoses vanusega taandarengut vältida.»

Teised võistlustules olnud Eesti meeslaskesuusatajad eksisid tiirus vähemalt kaks korda. Rene Zahknal (89.) jäi üles kaks, Kalev Ermitsal (95.) kolm märki. «Renel oli püstitiirus väsimusaste päris kõrge juba, ei suutnud end kontrollida ja väikesed vead tulid sisse,» kommenteeris Tobreluts. «Kalev polnud suuskadega rahul. Palju see laskmist mõjutas – ma ei tea. Kindel nullimees Kalev pole, aga juhtub ka parimates peredes.»

Kui Ermits ja Zahkna saavad täna puhkepäeva, siis Lessing asub starti jälitussõidus, kus Tobrelutsu hinnangul sõltub palju psühholoogiast. «Ega see tagaajamine lihtne ole. Oskused on tal olemas. Esimene eesmärk on täidetud ehk punktid käes – sellest pingest on ta vaba – nüüd tuleb oma asjale keskenduda,» innustas Tobreluts.

Eesti naisi jõudis jälitussõitu koguni kaks – Johanna Talihärm sai 45. ja Tuuli Tomingas 55. koha. Sealjuures jäi Talihärmal 40 parema sekka ehk MK-punktile jõudmisest puudu kõigest 5,7 sekundit. Esimeses tiirus läks just umbes niipalju aega relval ilmnenud tehnilise tõrke lahendamiseks.

Aga sellest poleks olnud hullu, kui teises tiirus poleks seni veatult tegutsenud Talihärma viimane lask mööda läinud. «Peale neljandat lasku libises vasak küünarnukk puusa pealt ära, hakkasin sättima, läks natuke aega ja mõtted jõudsid järele,» kommenteeris eestlanna. «Alati tahaks paremini ja laskesuusatamises on neid olekseid ja poleksid palju. Eks ikka mõtled nendele, muidu arengut ei toimu.»

Tobrelutsult said mõlemad neiud kiita. «Johanna koht pole üllatus, küsimus ongi selles, kuidas lasketiirus hakkama saab. Üks trahv pole kindlasti halvasti lastud. Tuuli puhul rasketes oludes nulliga lasta oli kindlasti üllatus. Ta on tulevikutegija,» lisas treener.

Meeste 12,5 km jälitussõit algab täna Eesti aja järgi 13.15, naised saavad 10 km rajale kell 15.45.

TULEMUSE KAST

Laskesuusatamise MK

Meeste sprint: 1. Johannes Thingnes Boe (Norra) 24.18,4, 2. Martin Fourcade (Prantsusmaa) +12,1, 3. Jakob Fak (Sloveenia) +35,4... 31. Roland Lessing +1.59,4, 89. Rene Zahkna +3.27,9, 95. Kalev Ermits +3.35,4.

Naiste sprint: 1. Darja Domrjatšova (Valgevene) 22.40,2, 2. Anastassia Kuzmina (Slovakkia) +22,1, 3. Dorothea Wierer (Itaalia) +30,6... 45. Johanna Talihärm +2.05,6, 57. Tuuli Tomingas +2.38,0, 95. Regina Oja +4.28,0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles